MERKET SEG DEBATTEN: Brevet fra LDO treffer det som er en pågående debatt om hva BPA-ordningen er og hva den bør være, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

Statsråden om Likestillingsombudets kritikk av BPA-ordningen

– Kan være rom for forbedringer

Publisert: 14. februar 2018 kl 10.38
Oppdatert: 14. februar 2018 kl 13.14

Det sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen om kritikken likestillingsombud Hanne Bjurstrøm i brevs form har kommet med om BPA-ordningen.

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en rettighet kommunene plikter å tilby mennesker med nedsatt funksjonsevne, men de siste årene har denne blitt utvannet, mener ombudet, som i et brev til Helse- og omsorgsdepartementet nå ber regjeringen vurdere å flytte hele ordningen ut av helse- og omsorgssektoren.

Kritisk brevskriver

Bakgrunnen for Bjurstrøms brevskriving er en rapport samvirkeorganisasjonen Uloba har utarbeidet, basert på BPA-brukernes egne erfaringer.

I brevet trekker likestillingsombudet følgende konklusjon: «Det kan synes som mange kommuner forstår ordningen som en form for hjemmetjeneste som skal ivareta primære behov og helse, og ikke forstår det som det verktøyet det er ment å være for å leve et aktivt liv».

– Konsekvensen er at intensjonen med BPA-ordningen blir helt borte, sier Hanne Bjurstrøm til Dagens Perspektiv.

Det Bjurstrøm i realiteten ber regjeringen vurdere, er å flytte ansvaret for BPA-ordningen fra kommunene til staten.

Saken fortsetter under annonsen

Konsekvensen er at intensjonen med BPA-ordningen blir helt borte

Les mer: 

I brevet til departementet ber Likestillings- og diskrimineringsombudet regjeringen om å vurdere å flytte BPA-ordningen ut av helse- og omsorgssektoren og de lovene som regulerer den. Ombudet mener man heller må vurdere å legge BPA inn under for eksempel NAV og sosiallovgivningen. 

Tar kritikken «på alvor»

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen er mottaker av brevet fra Hanne Bjurstrøm & co, og sier hun er åpen for å se nærmere på  hvordan BPA-ordningen fungerer i praksis.

– Jeg tar LDO sine anbefalinger på alvor, og er åpen for at det kan være rom for forbedringer i BPA-ordningen, sier Michaelsen til Dagens Perspektiv.  

Saken fortsetter under annonsen

–Statsråden forteller at departementet har satt i gang en såkalt følgeevaluering av rettighetsfestingen av BPA-ordningen.

– Den første rapporten viser at en stor andel av brukerne er fornøyd med BPA, og at ordningen bidrar til å kunne leve et aktivt og selvstendig liv. Vi vil gjøre en samlet vurdering av ordningen når vi har fått hele evalueringen, sier Åse Michaelsen.

Det kan være rom for forbedringer i BPA-ordningen

KS: – Stortinget kan selvsagt øke bevilgningen

Foto

KS-LEDER: Gunn Marit Helgesen og KS er ikke overvettes begeistret for tanken om å flytte ansvaret for BPA-ordningen til staten. (Lise Åserud / NTB scanpix)

Kommunenes interesseorganisasjon KS mener det vil bli feil å flytte ansvaret for BPA-ordningen fra kommunene til staten.

– KS er selvsagt enig i at mennesker med funksjonsnedsettelser skal ha ansvar for eget liv. Når Stortinget har besluttet at BPA skal være en alternativ måte å organisere en helse- og omsorgstjeneste som kommunene har ansvar for å gi lokalt, ville det være merkelig om dette ikke var regulert i helselovgivningen, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Saken fortsetter under annonsen

Å flytte ansvaret over til andre tror jeg ikke ville vært noe godt sjakktrekk

Hun antyder at rikspolitikerne heller burde se på kommuneøkonomien dersom de mener at ordningen ikke fungerer godt nok:

–  Stortinget kan selvsagt øke bevilgningen til dette formålet, dersom de mener dette er viktig, sier KS-lederen og utdyper:

 – BPA er en alternativ måte å organisere tjenester på som kommunene uansett har ansvar for å gi. Kommunen møter jo de samme brukerne også i andre sammenhenger, og kan se ulike tjenester i sammenheng. Å flytte ansvaret over til andre tror jeg ikke ville vært noe godt sjakktrekk, sett fra brukernes side, sier Gunn Marit Helgesen.

– Men det er opp til Stortinget å avgjøre om dette er en ordning som kommunene eller staten selv skal ta ansvar for.

Håper på ministeren

Foto

BPA ligger i en skvis mellom likestillingslovgivning og helselovgivning, mener politisk leder Ann Kristin Krokan i Uloba – Independent Living Norge.

Saken fortsetter under annonsen

– Uloba er glad for at eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen tar Likestillings- og diskrimineringsombudet sine anbefalinger om BPA-ordningen på alvor. BPA ligger i en skvis mellom likestillingslovgivning på den ene siden og helselovgivning på den andre siden. Det er utfordrende for både kommunene og oss som lever med BPA i hverdagen, sier politisk leder Ann Kristin Krokan i Uloba – Independent Living Norge. 

Der er Uloba som står bak rapporten likestillingsombudet baserer mye av sin kritikk på. 

– Vi håper at regjeringen anbefaler å flytte BPA til en lov som sikrer at ordningen bli forvaltet som et likestillingsverktøy, sier Krokan.