– Roboter bør ikke ses på som en trussel, men en løsning
Det er ikke bare Norge som står overfor en eldrebølge. I OECD-området og i Kina vil det de neste 30 årene bli 300 millioner flere pensjonister. I samme periode anslås det at det blir 200 millioner færre i arbeidsfør alder.
– For å opprettholde veksten og velferden er vi derfor avhengig av at det som fortsatt er arbeidsføre, klarer å produsere mer, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.
Den svenske storbanken slapp sin årlige prognoserapport «Nordea Economic Outlook» onsdag.
I et spesialkapittel tar de for seg den ventede «robotrevolusjonen», eller innfasingen av stadig mer automasjon i næring og industri.
– Rask utvikling innen robottekonologi og kunstig intelligens gir stort potensial for at maskiner tar over arbeidsoppgaver tidligere utført av mennesker, innrømmer Olsen i innledningen.
Det bør imidlertid ikke skremme noen, mener han. Faktisk er det «akkurat det vi trenger».
– Automatisering betyr høyere produktivitet og høyere inntekter. Høyere inntekter vil gi høyere etterspørsel og nye jobber, også i andre sektorer enn de som automatiseres.
Robotene bør derfor ikke ses på som en trussel, men en løsning, skriver sjeføkonomen.
– Arbeidskraft kan komme til å bli Mangelvare. Vi trenger smarte roboter i hopetall og bør ønske dem velkommen, mener Olsen.
Nordea anslår at produktivitetsveksten vil fortsette opp etterhvert som finanskrisa forsvinner i det fjerne.
– Og selv om det trolig vil ta tid, har robotrevolusjonen potensial til å løfte produktivitetsveksten til nye høyder og løse utfordringene eldrebølgen gir, skriver Olsen, som mener et slikt syn også utfordrer «de forventningene som ligger implisitt i de lave langsiktige rentene.»
– Kanskje skal vi ikke høre på hylekoret som frykter både massearbeidsledighet og stagnasjon.