Produksjonsanlegg for urter inne på veggen til gründerkollektivet Mesh.

Foto

BySpire

Agrotech

Fremtidens tekno-bønder produserer midt i byen

Publisert: 21. april 2017 kl 10.44
Oppdatert: 21. april 2017 kl 14.48

– Norge importerer for mye mat. Målet er å kutte importen av urter, krydder og kål med 30 prosent innen 2020, sier Jonas Tesfu i BySpire. 

Det lille selskapet som akkurat har gjennomført en suksessfull runde med folkefinansiering på Funde for 100.000 kroner, har enorme ambisjoner. BySpire ønsker å fylle de mange ubrukte arealene i byene med planter og grønnsaker som konsumerer opptil 90 prosent mindre vann enn ved konvensjonell landbruksproduksjon. Samtidig er målet er at kortere transportruter til der maten blir konsumert vil gi lavere klimautslipp. 

– Vi har satt opp et testanlegg i landbrukets hus på Grønland, og der kan vi allerede produsere om lag 20.000 planter i året, sier Tesfu.

BySpire har også inngått samarbeid med det som smykker seg med tittelen nord-europas beste hotell, Stordalens The Thief, samt en rekke restauranter som har behov for friske urter året rundt - også når snøen laver ned i Norge.

Foto

Grønne gründere: BySpire vil kutte importen ved å produsere mat i byene (Foto: BySpire). 

Agrotech

BySpire forsøker å ta en posisjon som brohode for en internasjonal megatrend innen planteproduksjon som har fått Kimbal Musk, Elon Musk mindre kjent bror, til å gå inn med investormidler i statene. 

Saken fortsetter under annonsen

Ved bruk av teknologi som til nå har vært forbeholdt andre bransjer, for eksempel sensorer og analyse av stordata, har man gjort store fremskritt innen produksjonen av planter som kan gro inne. Ved konstant overvåkning og lukkede vanningssystemer har man ved enkelte tilfeller klart å redusere vannforbruket med opptil 90 prosent. Ved å stable plantene i høyden kan man også få ut samme volum som på et jorde på en brøkdel av plassen. 

– Vi skal ha samme prisprofil som Bama.

I tettbygde strøk hvor jordbruksareal er i ferd med å bli en mangelvare har trenden for lengst tatt av. Tesfu forteller at man i etterkant av katastrofen ved atomkraftverket i Fukushima startet opp storstilt planteproduksjon på det gamle hovedkvarteret til Sony.

Nå ønsker BySpire å sette opp en større anlegg midt i Oslo på mellom 300 og 400 kvadratmeter som ved full produksjon skal kunne levere opp mot 400.000 planter i året. 

Gjennom samarbeidet SmartOslo, hvor Oslo kommune har invitert gründere til å finne frem til nye, smartere løsninger for byen, er BySpire kommet i dialog med kommunen. 

– Spørsmålet nå er hva vi kan produsere for dem slik at de kan kutte transport og få en enda grønnere profil, sier Tesfu.

Drømmer om tomater

Saken fortsetter under annonsen

Men selv om produksjonen er høyteknologisk og klimanøytral, kan den da vanskelig konkurrere med prisene på importerte varer? 

– Vi skal ha samme prisprofil som Bama. Det er der vi setter nivået, sier Tesfu og legger til at enkelte spesialbestillinger av nisjeprodukter kanskje blir litt dyrere.

Men den norske bonden har foreløpig lite å frykte. Tesfu ønsker ikke å konkurrere direkte med norskproduserte varer, det er importen de først og fremst vil til livs. 

Foto

Innedørs produksjonsanlegg (Foto: Byspire).

– Vi anslår at det i dag importeres varer i de segmentene vi vil inn på i første omgang for 850 millioner kroner, sier han. 

Men skulle BySpire bli en suksess, kan det bli aktuelt å se på noen av de større markedene, som tomat, agurk og jordbær.

Barnehagene

Saken fortsetter under annonsen

I mellomtiden ønsker de å finne samarbeidspartnere der de måtte være, for eksempel i barnehagene. Allerede har de satt opp et lite produksjonsanlegg i en barnehage som et testanlegg.

– Tenk hvis alle barn likte å spise grønt og fikk lære om klimanøytral produksjon? Det ville gjort samfunnet mer bærekraftig, sier Tesfu.