kvinner_p___job.jpg

Ta vare på talentene

Publisert: 12. november 2010 kl 09.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Ifølge en undersøkelse gjort av det amerikanske analyse- og rådgivningsfirmaet Bersin & Associates har gjort, mangler over en tredjedel av bedriftene en plan for de ansattes karrierer. 21 prosent av de spurte har overhodet ingen prosesser for den slags. 15 prosent har en liste over talenter med stort potensial, men har ingen utviklingsprogrammer.

Ifølge Bersin & Associates er det bare 12 prosent av selskapene som faktisk er i posisjon til å bruke talentledelse som et strategisk fortrinn. I en rapport utarbeidet av StepStone, Deloitte, Orca Eyes og PDI Ninth House gir imidlertid StepStone Solutions fire råd om hvordan man kan bedrive god talentledelse.

* Kartlegg situasjonen
Før du starter noen form for karriereplanlegging på vegne av medarbeiderne dine, start med en avviksanalyse hvor du blant annet identifiserer stillinger som er kritiske ut fra selskapets strategi. Planlegg behovet for kompetanse og arbeidskraft. Be her om informasjon fra lederne i bedriften. Det er ikke uvanlig at man her finner ut at enkelte roller er mer kritiske i forhold til selskapets strategi enn det man først trodde.

* Sats på utvikling
På dette steget i prosessen skal man få talentfulle medarbeidere med stort potensial inn i en strukturert, målrettet utviklingsprosess. Det er på dette steget de vanskelige avgjørelsene skal tas.

* Hold på engasjementet
Hvis talentene ikke får vite at selskapet har en fremtidsplan for dem, kan det ifølge StepStone gå utover medarbeidernes engasjement. I verste fall forlater de selskapet, fordi de ikke vet selskapet verdsetter dem og ønsker å satse på dem.

* Overgangen
Overgangen fra et nivå til et annet i organisasjonen medfører ofte flere komplikasjoner enn mange ledere tror. En medarbeider som fungerer godt på et nivå, kan gjøre det dårligere når han eller hun rykker opp et hakk. Husk at hvert steg på karrierestigen krever utvikling av ny kunnskap hos den enkelte. Ta også høyde for at dyktige fagpersoner ikke alltid er gode ledere. Design en organisasjon som ikke bare gir lederutviklingsmuligheter, men også muligheter for utvikling av ulike fagekspertroller.

 

Saken fortsetter under annonsen