Lær deg å delegere

Publisert: 10. desember 2007 kl 09.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Samtidig som du får mindre overblikk over helheten?

Hvis svaret på disse spørsmålene er ja, kan det være på tide at du begynner å delegere mer.

Alle tjener på at sjefen delegerer, fastslår det svenske magasinet Chef. Medarbeiderne får bedre utviklingsmuligheter, mens sjefen får mer tid til å lede ut fra de store linjene.

I praksis innebærer delegering at du må gi medarbeideren noen rammer:

  • Hvilken oppgave skal utføres?
  • Hvor lang tid skal det ta, og hva er kostnadsrammen?
  • Hvilken myndighet får medarbeideren?

Hvis du er usikker på medarbeiderens kompetanse, begynn i det små. Vis at du tror han eller hun vil klare oppgaven. Gi videre deg selv og medarbeideren litt tid til å komme i gang. Vær forberedt på at du må gi litt ekstra støtte i starten, belønningen er at du på sikt får en medarbeider som er mer selvgående.

Når det gjelder delegering av myndighet, så kan dette skje på ulike nivåer: Du kan eksempelvis gi medarbeideren myndighet til å undersøke alternativer, for så å anbefale den løsningen han mener er best. Er du sikker på medarbeiderens kompetanse og risikoen for store feil er liten, kan du gi medarbeideren full beslutningsrett, inkludert myndighet til å handle.

Saken fortsetter under annonsen

Det er viktig at du som leder følger opp de prosjektene du har delegert bort. Går prosjektet godt, vil det ikke være noe problem. Tar det en annen retning enn du hadde tenkt, er det imidlertid viktig at du er presis i tilbakemeldingene: Ikke si i generelle ordelag at du er misfornøyd. Vær heller konkret på hva du mener må utvikles, endres eller forbedres.