Foto

– Selv om vi har måttet utfordre oss selv og gjøre ting annerledes, har alle skjønt hvorfor og hele organisasjonen har hatt tro på dette, sier HR-direktør i Schneider Electric Norge, Line Cecilie Jacobsen. (Foto: Schneider Electric Norge)

Vant ODA-pris: Schneider Electric doblet kvinneandelen på seks år

Publisert: 23. mai 2022 kl 10.06
Oppdatert: 23. mai 2022 kl 10.09

Forrige uke ble Schneider Electric tildelt ODA Awards for sitt arbeid med mangfold og likestilling.

– Vi er utrolig stolte over denne anerkjennelsen. Vi tror genuint at mangfold gjør oss til et morsommere sted å jobbe på, mer kompetente og innovative, sier Line Cecilie Jacobsen, HR-direktør i Schneider Electric Norge.

I begrunnelsen til ODA ble det trukket frem at Schneider Electric er en rollemodell for mangfold og inkludering både lokalt og globalt, og at de har klart å skape endring i en tradisjonell bransje. 

– Mangfold har for oss handlet om å ansette kvinner, men over tid er det vært vel så viktig å jobbe målrettet med å bygge en kultur der alle trives. Selv om vi har måttet utfordre oss selv og gjøre ting annerledes, har alle skjønt hvorfor og hele organisasjonen har hatt tro på dette, sier HR-direktør i Schneider Electric Norge, Line Cecilie Jacobsen.

Doblet kvinneandelen

16 forskjellige nasjonaliteter jobber nå i Schneider Electric, og aldersspennet er på 17 til 70 år. Siden 2016 har automasjon- og energispesialisten nærmest doblet kvinneandelen, som i dag er på 30 prosent. 

– Da vi begynte å snakke om mangfold i rekruttering, satt vi litt fast i tankegangen om at kvinner ikke hadde den kompetansen vi var på jakt etter. Men da var det ikke annet å gjøre enn å finne de kvinnene som faktisk hadde det, og arbeide for at flere søker seg den veien, forteller Jacobsen. 

Saken fortsetter under annonsen

Schneider Electric etablerte i 2018 kvinnenettverket Electra og de står også bak bransjetreffet Women Let's connect.

– Nå vil alle ha damene med kompetanse innenfor elektro og automasjon. Baksiden er at vi nå må dele, men det ønsker vi velkomment. Det vil føre til flere kvinner i tech etter hvert, fortsetter hun.

Første kvinnelige toppleder

De siste sju årene har også andelen kvinner i toppledelsen i selskapet økt fra 0 til 40 prosent. Og med ansettelsen av Karoline Nystrøm som administrerende direktør i 2019, ble Schneider Electric en av de første aktørene i bransjen med en kvinnelig toppleder.

– Man skulle nesten tro det var en selvfølge i dag, men i vår bransje var det nesten kontroversielt. Selv om ingen sa noe høyt, tror jeg noen lurte på hva hun kunne bringe til torgs. Det har nok vært en etablert sannhet i hele bransjen at det er få kvinner som har hatt kompetansen man trenger, sier HR-direktøren.

God business

Jacobsen mener ODA-prisen er en erkjennelse av at konkurransekraft fra innovasjon skapes best i mangfoldige miljøer.

Saken fortsetter under annonsen

Hun forteller at Schneider Electric meldte seg inn i ODA nettverk i 2019 nettopp for å bli utfordret, inspirert og vise åpent hva vi gjør. At de nå fem år senere anerkjennes som best i norsk teknologibransje gir en enorm motivasjon for det videre arbeidet.  

– Vi trenger mangfold for å kunne bli best mulig. På slutten av dagen handler ikke mangfold bare om hva som er riktig, det handler også om å gjøre god business, sier Jacobsen.

ODA-Nettverk er Nordens ledende nettverk for mangfold i tech. Siden 2009 har nettverket delt ut ODA Awards til de fremste ambassadørene for kjønnsmangfold innen teknologi.

Prisen deles ut i kategoriene ODA Woman, ODA Man og ODA Organization til dem som har gjort en bemerkelsesverdig innsats med mål om å oppnå mangfold og kjønnsbalanse i bransjen. 

I tillegg til Schneider Electric vant Cecilia Flatum (Deloitte) og Nicolai Tangen (NBIM) årets priser. Schnneider Electric var nominert i kategorien ODA Organization sammen med IBM Norge og Link utvikling.