Foto

Dagens Perspektiv har fått rekrutteringsekspert Espen Skorstad til å vurdere to stillingsannonser. Foto: Faksimiler fra «Journalisten» og «Finn.no». Ill: iStock

Skreddersy stillingsannonsene til de jobbsøkerne du vil ha

Publisert: 14. mars 2022 kl 15.56
Oppdatert: 15. mars 2022 kl 11.12

En stillingsannonse skal fange oppmerksomhet, men fortrinnsvis hos de rette jobbsøkerne. Dermed legger da også arbeidsgivere innsats i å skreddersy stillingsannonser, blant annet gjennom språk og bruk av visuelle virkemidler som skrifttyper, farger og bilder.

Men hva med disse spørsmålene som det har gått inflasjon i? Spørsmål av typen: «Vil du redde verden?», «Brenner du for salg?» Helene Tronstad Moe, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, er ikke så begeistret for annonser som innledes med spørsmål. Hun kaller det «nærmest litt forslitt», men beskriver det som et forsøk på å få oppmerksomhet ved å henvende seg direkte til leseren.

– Selgere i bybildet henvender seg vanligvis også til forbipasserende ved å stille et spørsmål, sier hun.

Foto

Helene Tronstad Moe er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania

«Det neste store»   

Dagens Perspektiv har plukket ut et par stillingsannonser og bedt organisasjonspsykolog Espen Skorstad vurdere dem. Han jobber som toppleder i Fairsight, en rekrutteringsplattform innen mangfold og ledelse, og har grunnlagt personlighetstestselskapet cut-e som er blitt kjøpt opp av Aon.

Foto

Organisasjonspsykolog Espen Skorstad har skrevet boken «Rett person på rett plass» og er leder for Fairsight, en rekrutteringsplattform innrettet mot mangfold og ledelse. Foto: Sebastian Ludvigsen

Saken fortsetter under annonsen

Den første annonsen vi har bedt ham om å vurdere kommer fra Nettavisen, som i tittelen drar på med spørsmålet: «Lyst til å lage det neste store i Medie-Norge?». Denne spørsmålsstillingen er helt bevisst, ifølge Nettavisen. Også Espen Skorstad er begeistret. Men la oss først se litt på selve annonsen.

Det er Pål Nisja-Wilhelmsen, direktør for innovasjon og forretningsutvikling i Nettavisen, som står bak annonsen. Han er økonom og markedsfører, og har jobbet i Nettavisen siden 1998. Nisja-Wilhelmsen har ansvaret for utviklingen av nye redaksjonelle og kommersielle områder i Nettavisen.

Foto

Paal Nisja-Wilhelmsen er direktør for innovasjon og forretningsutvikling i Nettavisen. Foto: Paul Weaver/Nabilder.no

Nå vil innovasjonsavdelingen lage noe nytt, men de vet ennå ikke hva; noe som kommer klart frem i annonsen. De har heller ingen formening om hva slags bakgrunn kandidaten skal ha.

Nettavisens åpne annonse

Dette er et utdrag fra annonseteksten:

«I 2022 vil vi lage noe nytt, hvor vi trenger litt hjelp. Vi har noen tanker, men ønsker å ha med oss nye tanker på veien. I tillegg er vi jo helt åpne for noe helt nytt. En person som vil ha en hektisk, kaotisk, morsom og spennende hverdag med nye konsepter, løsninger og hvor vi ikke har noen fasit.

Saken fortsetter under annonsen

Det er ingen spesiell bakgrunn, utdanning eller erfaring som passer som skoen til Askepott. Vi er et lag av folk som består av en kombinertløper, en økonom, en som har studert litteratur, noen som har bakgrunn i markedsføring og noen andre i media. Sammen er vi det som skaper det nye.

Samtidig, skal du lykkes må du være glad i å jobbe. For det å lage noe nytt betyr ofte å løpe i oppoverbakke, rulle en stein opp en bakke (og, ja, den ruller noen ganger ned igjen) og det betyr at du vil møte vegger. Som vi må rive ned. Fordi vi er et lag av forskjellige folk må du like å kommunisere med andre, og du trenger å like å skrive.»

I annonsen listes det også opp hva avdelingen har laget før, herunder det første stillingsmarkedet, den første partitesten i Norge, et forlag, Side2.no, e-kommisjonærvirksomhet for Norsk Tipping og Norsk Rikstoto og mye annet.

Skal lage sine egne oppgaver

Espen Skorstad liker annonsen, og mener den er vennlig, imøtekommende, transparent, velskrevet og spennende.

– Den kunne kanskje vært noe mer to-the-point innledningsvis, for å raskt synliggjøre hva slags jobb dette egentlig er snakk om. Nettavisen virker imidlertid å være en spennende arbeidsgiver og en får et godt bilde av teamet.

Jeg liker annonsen, men ville lurt litt på hva mine rolle og arbeidsoppgaver skulle vært? Dette kan tydeliggjøres i intervjuer, men kunne kanskje vært enda mer vektlagt i annonsen, sier organisasjonspsykologen.

Saken fortsetter under annonsen

Pål Nisja-Wilhelmsen bekrefter at målet med annonsen er å finne noen som ønsker å bli med på noe som enda ikke finnes.

– Det som er med vår avdeling, er at arbeidsoppgavene er det man selv gjør det til. Siden vår hverdag lages av våre medarbeidere er vi veldig opptatt av folk som ser mulighet for å skape noe, og gjerne noe som ikke finnes, sier Nisja-Wilhelmsen.

Han mener at det Skorstad stiller spørsmål ved i annonsen, altså uklarheten rundt hva oppgavene er, kan være positivt.

– Vi søker etter søkende sjeler, så nettopp det Skorstad kanskje synes er svakheten, er nesten styrken. Vi takker ellers for rosen. Vi har jobbet lenge med å lage litt annerledes stillingsannonser for å kunne appellere til riktige folk. 

Krever mot

– Hvorfor valgte dere akkurat denne formen på annonsen?

–  Som sagt ønsker vi gjerne folk som tør å tenke utenfor boksen, eller som ser boksen som et glimrende utgangspunkt for å bygge et pappfort eller en ny grunnmur. Det krever mot å jobbe med innovasjon, vekst og forretningsutvikling, sier Nisja-Wilhelmsen, som legger til at de ser etter mennesker med litt spesielle egenskaper.

Saken fortsetter under annonsen

–  Å løpe direkte inn i vegger med jevne mellomrom krever en bestemt mennesketype. Dog ikke samme type, sier han. 

Har gjort det samme tidligere

Nisja-Wilhelmsen forteller at de har hatt lignende type annonser på trykk tidligere, med vellykket resultat.

– Vi hadde en annonse hvor vi søkte etter folk som ville lete etter lysbrytere i mørke rom. To av dem som er våre ansatte i dag søkte den gangen. Målet har hele tiden vært å lete etter mennesketypene som kan skille seg litt ut, forklarer han, og legger til at det kan virke som om søknadsformen traff godt.

– Det gikk veldig tregt i starten, nesten så vi lurte på om vi hadde bommet helt. Så rant det på med veldig gode søknader mot slutten. Muligens var det den åpne søknadsteksten som førte til at folk måtte tenke seg om, eller bruke litt tid på søknaden. Men vi fikk til slutt så mange gode søknader at det ble vanskelig å velge kandidater.

Stillingsutlysningen ble ifølge Pål Nisja-Wilhelmsen etterfulgt av en relativt grundig ansettelsesprosess.

– Vi leste CV, bakgrunn og ikke minst søknadsbrev. Det er noe av det viktigste vi kan se på. Er dette en person som bare søker, eller noen som faktisk virkelig vil jobbe for oss. Så hadde vi digitale intervjuer først, og deretter fysiske intervjuer med oppgave.

Saken fortsetter under annonsen

I denne runden endte innovasjonsavdelingen opp med å ansette tre personer istedenfor to; så gode opplevde de at søkerne var.

Foto

Anne Marte Moe, Sara Wiberg og Oskar Bjørkum er blitt ansatt i de tre stillingene Nettavisen lyste ut i stillingsannonsen som er omtalt i artikkelen. De har allerede startet i jobbene sine. Foto: Nettavisen

Scandics selgerjakt

Den neste annonsen vi har bedt Skorstad vurdere, kommer fra Scandic Hotels Norge. I annonsen markedsfører Scandic seg som Nordens ledende hotellkjede med 280 hoteller i 6 land, der over 80 av disse ligger i Norge. De forteller også at: «Hver dag jobber våre 14.000 medarbeidere med ett mål for øyet, å få gjestene våre til å føle seg velkommen hos oss.

Som Nordens mest bærekraftige hotellkjede fokuserer vi alltid på miljø, samfunnsansvar og tilgjengelighet.»

Selve annonseteksten starter slik: Brenner du for salg – Bli en del av vårt salgsteam – Scandic Hotels Norge. Har du en genuin interesse for salg?

Dette er noen utdrag fra annonsen:

«I Scandic har vi en lang historie siden vi åpnet våre første hoteller i 1963. For oss er det viktig å bidra til et samfunn som fremmer inkludering, mangfold og en kultur med gode verdier for alle, både i dag og i fremtiden.

Til å fylle våre flotte hoteller på Vestlandet søker vi Sales Manager. Jobben innebærer at du bør brenne for salg og ikke minst ha en god teft for å bygge relasjoner og skape resultater. Vi ser det som en klar fordel at du har jobbet med oppsøkende salg tidligere, samt at du har relevant bransje erfaring eller annen relevant bakgrunn. Som Sales Manager, må du ha et sterkt konkurranseinstinkt og et brennende ønske om å lykkes.»

Går ikke rundt grøten

Espen Skorstad liker også denne annonsen, og kaller den god og likefrem.

– Her er det ingen som går rundt grøten og det er tydelig hva Scandic trenger. Hotellbransjen er preget av nettopp mangfold, så jeg synes det er fint at dette også tydeliggjøres her, sier Skorstad.

– Jeg er litt usikker på hvorvidt «konkurranseinstinkt» og «brennende ønske om å lykkes» er avgjørende for å gjøre en god jobb, men det vet jeg ikke nok om. Men kan det tenkes at en person uten konkurranseinstinkt, men som innehar alle de andre egenskapene også kan gjøre en god jobb?

Stillingen som «sales manager» har et noe maskulint språk, konstaterer organisasjonspsykologen, og bruker ord som «konkurranseinstinkt», «brennende ønske om å lykkes» og «egen portefølje» som eksempel.

– Men samtidig er dette så vanlig i denne bransjen at det er uklart hvorvidt det faktisk vil være demotiverende for kvinner, sier han.

Må fange oppmerksomhet

Elin Ekrol, HR-direktør i Scandic Hotels, mener at i et utfordrende jobbmarked er det viktig med en åpningstekst som har stoppeffekt og fanger interessen til de som søker.

Foto

Elin Ekrol, HR-direktør i Scandic Hotels, forteller at de forsøker å være direkte og personlige i måten de kommuniserer på i stillingsannonsene sine. Foto: Scandic Hotels

– Jeg er enig i at det ikke finnes noen fasit på hvilke egenskaper som gjør at man lykkes, men i salgsstillinger vet vi av erfaring at stor drivkraft og konkurranseinstinkt ofte er en fordel, sier Ekrol.

– Derfor forsøker vi også å være direkte og personlige i måten vi kommuniserer på.

HR-direktøren forteller at de har hatt gode erfaringer med lignende annonser tidligere.

– Vi har hatt flere annonser med lignende format de siste årene, sier hun, og forteller at de fikk god respons på den omtalte annonsen og flere søkere med relevant erfaring.

– Hvordan valgte dere ut kandidater som dere ville snakke nærmere med siden utlysningen er så åpen?

– Vi velger ut kandidater basert på kvalifikasjonskravene som er presisert i annonsen, sier Ekrol, som tror de vil benytte lignende stillingensannonser også i fremtiden.

– Kvalifikasjonskrav og stillingsinnhold vil naturlig nok variere fra stilling til stilling, men formatet på annonsen og den direkte skrivemåten er relevant også for fremtidige annonser.

Feminine og maskuline annonser

Når Espen Skorstad viser til at noe av språket i Scandics annonse er maskulint, så er det fordi kvinner og menn ubevisst lar seg påvirke av bilder og språkvalg i annonser.

– Kvinner opplever stillingsannonser med maskulin ordlyd som mindre attraktive, forklarer han.

Skorstad viser til at det finnes studier der funnene tyder på at menn søker uansett, enten språket er maskulint eller feminint, mens kvinner altså lar seg motivere mindre av et maskulint språk.

Eksempler på maskulint språk i denne sammenhengen, er for eksempel uttrykk som «ambisiøs», «pågående», «selvstendig», «beslutningssterk» – og trolig også ting som berører «konkurranse».

Feminine uttrykk vil for eksempel være «samarbeid», «vennlig», «støttende» og «forståelse».

Flere stillinger enn kandidater

Finn.no meldte i februar om rekord i antallet ledige stillinger. Finn.no har ikke oppdaterte tall for de første månedene av 2022, men en tydelig trend for siste halvår av 2021 var at antallet utlyste stillingsannonser økte raskere enn antallet kandidater i markedet. Dermed er det blitt ekstra viktig å lage en synlig annonse som blir lagt merke til av søkerne.

– Hva som treffer din ønskede målgruppe kan avhenge av både bransje, utdanning, kjønn, alder, samt om det er offentlig eller privat sektor, sier Helene Tronstad Moe fra Høyskolen Kristiania.

Generelt råder hun arbeidsgivere til å bruke god tid på å definere hvem de faktisk ønsker skal søke stillingen. Spørsmål som bør stilles, er hvilke type kompetanse og egenskaper er viktige for å lykkes i stillingen.

Noen egenskaper går igjen

Tronstad Moe registrerer at det er noen egenskaper som har en tendens til å gå igjen i stillingsannonsene. Mange søker eksempelvis etter fremoverlente, sultne, engasjerte, nysgjerrige, handlekraftige og kreative personer – nærmest uansett hvilken stilling som skal besettes.

Egenskaper som omtenksomhet og intelligens synes på sin side å være mye mindre verdsatt.

– Petter Stordalen gjør sikkert en utmerket jobb i sin stilling, men det er ikke sikkert vi skal søke etter samme profil om vi skal ansette en revisor eller en saksbehandler i NAV, sier Tronstad Moe.

Mens Skorstad har påpekt at kvinner og menn kan reagere ulikt på språket som brukes i stillingsannonser, trekker Moe også frem flere andre faktorer:

– Kjønn, men også personlighet, selvtillit, erfaring, alder, miljø og kompetanse kan nok være av betydning for hvordan kandidater leser og fortolker stillingsannonser, sier Helene Tronstad Moe, som avslutter med å gi følgende råd:

– Unngå å bruke bilder og tekst som kan ekskludere kompetente søkere med et realistisk selvbilde.

Søknadsfristen på de to annonsene som omtales i artikkelen er gått ut, og Nettavisen har allerede ansatt personer i stillingene, mens Scandic i skrivende stund jobber med rekrutteringsprosessen.