Arbeiderpartiet og Rødt reagerer på Statkraft-sjefens arbeidsavtale
På grunn av en kontraktklausul fra 2010 kan Statkraft-sjefen, etter at han nå har fylt 62 år, gå ned i halv stilling med en årslønn på nær 4,4 millioner kroner frem til pensjonsalder. Kraftnæringens-ledere på lønnvekst toppen.
Terje Aasland i Arbeiderpartiet tar nå til orde for ar styrer som inngår slike avtaler må byttes ut.
– Styrer som inngår denne typer avtaler, som ikke følger opp statens retningslinjer for lederlønn til punkt og prikke, bør skiftes ut. De forstår ikke rollen sin og hvilken provokasjon det er at statlige selskaper kan lønne sine ledere på en helt annen måte enn i samfunnet for øvrig. sier Aasland til DN..Han er leder av Stortingets energi- og miljøkomitè.
Rødt-nestlederen Marie Sneve Martiniussen beskriver avtalen som virkelighetsfjern, og ber Rynning-Tønnesen ta grep selv:
Skal ikke tilbys lenger
Statkrafts styreleder, Thorhild Widvey, er tidligere olje- og energiminister i Bondevik-regjeringen og kulturminister i Solberg-regjeringen. Hun har tidligere til DN uttalt at selskapet skal kunne tilby konkurransedyktige betingelser, men ikke være lønnsledende. Hun sier videre at denne typen avtaler som Rynning-Tønnesen nå har er lukket, det vil si at de ikke skal tilbys mer.
Rødt sier de ønsker et lønnstak i statens hel- og deleide selskaper der ingen skal tjene mer enn statsministeren. Arbeiderpartiet åpner for mer fleksibilitet og foreslo i 2020 å nedsette en lederlønnskommisjon for toppledere i staten. Nå vil Aasland gå hardere til verks og signaliserer en tydeligere beskjed til selskapenes styrer, som i dag er underlagt en forventning om moderasjon.
Statkraft-sjefen, sier via sin talsmann til DN at han har ingen umiddelbare planer om å slutte i stillingen