Hvordan beholde eldre arbeidstakere som sitter på verdifull kompetanse? Se tips lenger ned i saken.

Foto

FG Trade/iStock

Seks tips for ledere som frykter eldrebølgen

Publisert: 10. februar 2021 kl 13.54
Oppdatert: 17. mars 2021 kl 10.07

LEST OM LEDELSE. En større andel av dine ansatte er, eller vil snart være, eldre. Politikerne har sendt tydelige signaler om en forventing om at flere ville måtte stå lenger i arbeidslivet enn tidligere.

 Jesper Brask Fischer i pensjonsselskapet det danske PFA skriver i Mandag Morgen at ledere må lære seg å håndtere en voksende gruppe aktive, eldre arbeidstakere og at dette stiller nye krav til dem som ledere.

– Hvis du mister en senior, mister du også erfaring, stabilitet og i mange tilfeller også profesjonell kompetanse, som ikke er lett å erstatte, sier han.

Fischer beskriver samtaler han har hatt med ledere som har hatt svetteperler i pannen og klamme håndflater når seniorene plutselig, uten forvarsel, bestemmer seg for å trekke pensjonskortet ut av lomma.

Så hva kan du som leder gjør for å beholde seniorene lenger i jobben? Mange svarer at de ønsker en gradvis overgang til pensjonstilværelsen, men føler samtidig at pensjonist-praten er vanskelig å ta opp med sjefen.

Her er seks tips for ledere som frykter eldrebølgen:

1. Kjenn demografien din. Mange selskaper kjenner ikke deres reelle alderssammensetning og hvordan den vil utvikle seg i løpet av de kommende årene. Hvor mange ansatte er i sluttfasen av karrieren?

Saken fortsetter under annonsen

2. Livsfaser og behov. Folk utvikler seg forskjellig og alder har ikke lenger så mye å si. Det gir bedre mening å jobbe med forskjellige livsfaser. Hver fase har sine behov: unge og enslige, familie med småbarn, eldre i slutten av karriere, osv.

3. Fra policy til strategier. Mange steder opererer med «policyer» innen HR. Som for eksempel at du får flere feriedager med alderen. Eldre arbeidstakere vil ofte ikke høre om hva de har rett på, men hva som er arbeidsgivers langsiktige plan for dem.

4. Tenk gammeldags. Parallelt med at virksomheter blir utfordret av nye trender som sosiale medier, ny teknologi og globalisering - øker også behovet for erfaring og profesjonell dybde. Den dynamiske duoen kan like godt være det unge talentet og den erfarne seniormedarbeideren.

5. Øv deg i dialog. Få arbeidsgivere kaster seg over spørsmålet om pensjon med sine aldrende ansatte. Forbered deg og skaff deg veiledning om hvordan man håndterer aldrende arbeidstakere om det trengs.

6. Støtt den individuelle avklaringen. Ingen har noen erfaring med å bli pensjonist før de faktisk står i situasjonen selv. For mange kan det by på store endringer i hverdagen. Ofte er arbeidsplassen en dyp og integrert del av identiteten og et av hovedformålene med livet. Ledere må være klar over at mange ansatte er relativt alene om avgjørelsen om å pensjonere seg. Arbeidsgiver har derfor en forpliktelse til å hjelpe den ansatte med å avklare problemstillingene rundt pensjonstilværelsen, selv om det kan føles som noe privat og personlig.

– Lykkes man med disse rådene, vil virksomheten bli bedre på å levere resultater, bli oppfattet som en mer attraktiv arbeidsplass og kunne tiltrekke seg – og beholde den beste arbeidsstyrken, skriver Fischer.