Foto

Istock / HRAUN

Mellomleder? Be om å få tilbakemeldinger fra din egen sjef

Publisert: 1. februar 2021 kl 14.05
Oppdatert: 1. februar 2021 kl 14.04

LEST OM LEDELSE. Å be om tilbakemeldinger fra egen sjef kan styrke deg i lederrollen og det kan styrke din legitimitet, skriver Lederstof.dk; nettsiden til den danske organisasjonen Lederne.

Men hvordan kan du få bedre tilbakemeldinger fra sjefen oftere?

Og hvordan kan du bli flinkere til å analysere og dra nytte av feedbacken?

Lederstof.dk har spurt tre konsulenter innenfor ledelse – Anders Trillingsgaard (Ukon), Maj Bjerre (selvstendig) og Bjarne Henning Jensen (Lederne). Her er noen tips fra tre av rådene de gir:

  • Be om å få tilbakemelding

Det er mange ledere som kvier seg for å be om tilbakemeldinger fra sin egen sjef; kanskje fordi de har vært så lenge i jobben at de tenker at de strengt tatt ikke lenger burde være i tvil om ting. Spør om tilbakemelding likevel, lyder Bjarne Henning Jensens råd.

Trillingsgaard mener at du må tenke over hva du vil ha ut av tilbakemeldingene du får. Kanskje er det ikke sjefen som den beste til å til gi respons. Kanskje kan samarbeidspartnere eller kollegaer gjøre det like godt? Det gjelder å ikke forveksle behovet for tilbakemeldinger med behovet for å få annerkjennelse fra sjefen, mener konsulenten.

  • Vær konkret og gå til kjernen 

Maj Bjerre gir råd om at dere på forhånd avtaler å begrense tilbakemeldingene til spesifikke deler av arbeidet ditt, ellers risikerer du bare å få generelle tilbakemeldinger, og det er ikke alltid så nyttig.

Hun gir også råd om å stille oppfølgingsspørsmål; hva har du observert som fungerer og ikke fungerer? Bryt tilbakemeldingene ned til det som handler om adferd.  

  • Ta imot det som faktisk blir sagt

Lytt til det som blir sagt, ikke det du tror blir sagt – og vær ikke redd for kritikken.

Kritikk gjør vondt fordi vi gjerne får en følelse av å ikke være flinke nok, sier Bjerre til Lederstof.dk. Hun mener det hjelper å vite at det er naturlig at du føler deg «rammet». Tren samtidig på å få med deg hva som faktisk blir sagt.

«Du skal lytte uten å forklare og forsvare», sier Bjerre, men samtidig stille utdypende spørsmål og være løsningsorientert.

 

Saken fortsetter under annonsen