Det kan være vrient å lede en arbeidsnarkoman
LEST OM LEDELSE. Dette skriver svenske Arbetsliv, som viser til at det å være arbeidsnarkoman ikke først og fremst handler om å jobbe mye i sin alminnelighet og å drives av lysten til å jobbe.
Å være arbeidsnarkoman er tettere knyttet opp til om ens verdi som menneske avhenger av det man presterer på jobben, ifølge den svenske arbeidsmiljøavisen.
Dette er en problematikk det kan være vanskelig å håndtere.
Ulrika Emmoth, kommunestrateg i HR-avdelingen i Eskiltuna kommune, sier i et intervju hos Arbetsliv at det er lettere som leder å lage utviklingsplaner for medarbeidere som underpresterer, og derigjennom bidra til å styrke deres kompetanse, enn å lage utviklingsplaner for en medarbeider som trenger å senke ambisjonsnivået.
Hun mener at en av grunnene til at det er vanskelig å be en som presterer på høyt nivå om å legge lista lavere, er at den som har en «avhengighet» til arbeidet sitt kan oppleve det som sårende.
Men ledere må ta den typen samtaler, understreker hun. Som arbeidsgiver har man et ansvar for å passe på at folk ikke blir overarbeidet og syke av å jobbe for mye. Det er dessuten også et lovverk som regulerer arbeidstid.
I samme artikkel påpekes det at det, på samme måte som i en skoleklasse, kan være lett å overse «de flinke». Det er lett å tenke at de klarer seg. Men – også de kan trenge oppfølgingen fra sjefen.