De selvopptatte klatret raskere helt til topps på karrierestigen
LEST OM LEDELSE. Det har ikke manglet på advarsler om hvilken skade selvopptatte, selvdyrkende, narsissistiske ledere kan gjøre i en organisasjon og bedrift.
De kan blant annet skape en farlig selskapskultur, skriver Insights by Stanford Business.
I en studie omtalt i artikkelen «When Me Trumps We» finner Charles O´Reilly – Stanford-professor i organisasjonspsykologi – og hans medforskere at narsissistiske og ekstremt selvopptatte ledere har en tendens til å foretrekke og skape organisasjonskultur med mindre samarbeid og lavere integritet.
Det er også mer sannsynlig at deres underordnede begynner å oppføre seg som sjefen.
Andre studier har vist at narsissister oftere enn andre søker lederposisjoner, og at det er mer sannsynlig at de lyver, jukser og stjeler.
En studie italienske Paola Rovelli fra universitetet i Bolzano og Camilla Curnis fra Milan polytekniske universitet har gjort blant 200 toppledere, viser ifølge BBC Worklife at ledere som hadde høy skår på narsissistiske trekk i tester, hadde klatret karrierestigen opp til toppjobben omtrent 29 prosent raskere enn mer gjennomsnittlige kandidater med lignende kvalifikasjoner.
Ifølge denne studien ser det altså ut til at de ekstremt selvopptattes konstante markedsføring av seg selv faktisk lønner seg for dem.
Rovelli og Curnis sier til BBC at resultatene i studien er urovekkende, og viser til at den raske karriereklatringen kan føre til at de ikke har den nødvendige erfaringen til å ta på seg det ansvaret de faktisk får.
Noe som også kan forverre effekten av raske og uærlige beslutninger.
For å unngå problemet må bedrifter være smartere når de rekrutterer, slik at de kan styre unna skadelige narsissister.
Et godt sted å begynne, er å foreta en god og grundig referanse og bakgrunnssjekk, sier Ian MacRae, psykolog og forfatter av boka «Dark Social: Understanding the Dark Side of Work, Personality and Social Media» til BBC.
Et tips er ifølge MacRae å notere seg hvordan kandidaten behandler folk på ulike nivåer i organisasjonen.
De som er ekstremt selvopptatte er ofte flinke til å gjøre inntrykk oppover i organisasjonen, men har en tendens til å behandle folk lenger nede i organisasjonen langt dårligere.
Et annet grep er å innrette belønningssystemer slik at de ikke belønner narsissisme.