5 skritt for å bli flinkere til å delegere
LEST OM LEDELSE. Ledelsesrådgiverne Elize Dimare og Johnny Sørensen skriver i et innlegg hos danske Mandag Morgen om hvordan ledere kan bli flinkere til å delegere.
De viser til at ledere forventes å være kapteiner som står stødig til rors og styrer skuta, men i virkeligheten har ikke en leder sjans til å ha oversikt over alt som skjer.
Ledere må i stedet spille på hele det laget de har til rådighet, men mange ledere vegrer seg for å delegere ansvar og beslutningsmyndighet, erfarer Dimare og Sørensen.
De skisserer i innlegget hos Mandag Morgen fem skritt for å bli flinkere til å delegere. Dette er hovedpoengene:
- Analysen – tell hvor mange ganger du svarer i løpet av en vanlig arbeidsdag.
Hvor ofte skal du godkjenne eller sjekke noe, foreslå en løsning eller være den som fikser ting i løpet av en dag? Hvordan ser møtekalenderen og innboksen din ut? Blir du en flaskehals?
Finn et ark og sett en strek hver gang du gir et svar. Hvis du har flere enn fem streker per dag, mener konsulentene at du bør vurdere å i større grad slippe kontrollen.
- Erkjennelsen – ved å ha alle svarene selv, begrenser du medarbeideres utvikling
De fleste ledere bidrar med svar for å hjelpe og støtte sine medarbeidere. Det er positivt med hjelp til nye oppgaver, men etter hvert kan hjelpen oppleves som hemmende.
Du risikerer at de slutter og begynner å jobbe et annet sted; hvor de får prøve vingene sine.
- Snarveien – «Hva foreslår du?»
Prøv å si dette høyt, mange ganger. Dette bør være ditt nye mantra, mener konsulentene. De beskriver det som selve snarveien til mer delegering – ikke bare av ansvar, men også innflytelse.
Svar på spørsmålene du får med denne lille setningen: «Hva foreslår du?». Det kan virke trivielt, men forskjellen er stor. Gjennom dette spørsmålet oppfordrer du andre til å bruke intellektet sitt, erfaringen sin og det de kan.
- Selvbildet – fra guddommelig til alminnelig
For deg som leder betyr mer delegering færre e-poster og møter. Og mindre detaljkunnskap. Er du klar for å vise andre den tilliten? Å føle seg betydningsfull er fint, men du er ikke uunnværlig.
Å delegere betyr ikke at lederen ikke skal informeres, involveres eller følge opp, men det betyr at tillit er utgangspunktet og hovedregelen, presiserer konsulentene.
De viser til at lederens egentlige jobb er de store linjene, retningen, visjonen og å skape arbeidsro. Også for seg selv.
- Evalueringen – vær oppmerksom på hensikt, avklaring og kompetanse
For mye og rask delegering kan gå galt. Men hvis svarene du får på spørsmålet «hva foreslår du?» er skivebom, peker pilen tilbake på din ledelse, mener konsulentene.
Vurdér om du har vært klar nok rundt: Hensikten – hva ønsker vi å oppnå med oppgaven? Vær enige om mål, utfordringer og prinsipper. Avklaring – hva er den langsiktige visjonen og grunnverdiene? Hvordan jobber vi? Kompetanse – har den som skal løse oppgaven en realistisk sjanse til å lykkes? Hva slags opplæring må eventuelt til?
Saken fortsetter under annonsen