Foto

Istock / Cecilie Arcurs

3 strategier for å jobbe mer konsentrert

Publisert: 22. mars 2021 kl 10.02
Oppdatert: 22. mars 2021 kl 10.09

LEST OM LEDELSE. Det svenske magasinet Personal ock Ledarskap har intervjuet Gisela Bäcklander, arbeidslivsforsker ved Karolinska Institutet som har skrevet doktorgrad om selvlederskap.

I forlengelse av doktorgraden har hun vært opptatt av å spre budskapet om hvordan man kan få en mer «skjerpet» arbeidsdag. Det vil si å legge forholdene til rette for at det blir lettere å jobbe uforstyrret og fokusert gjennom arbeidsdagen.

Bäcklander mener eksempelvis at flere burde organisere arbeidsdagen sin rundt de viktigste oppgavene, istedenfor å legge opp dagen etter eksempelvis møter.

Å lette på arbeidsbelastning er kanskje ikke så lett, men Bäcklander viser til at ledere kan bidra mye gjennom å skape overblikk og hjelpe medarbeideren å prioritere. Hun mener at målet bør være å få gjort det viktigste, ikke det som virker som om det haster mest.

I boken «Ostörd» skriver Bäcklander om forskning på mental kapasitet og arbeid. Hun deler også en lang liste med strategier for å skape forutsetninger for å få jobbe i fred fra distraksjoner og få mer kvalitetsarbeid gjort, skriver Personal och Ledarskap.

Dette er tre av strategiene:

  • Skill mellom skaper-tid og sjefstid
    Ulike arbeidsoppgaver, som for eksempel administrasjon, skriving og problemløsing krever ulike typer energi og fokus. For å gå inn i dyp konsentrasjon og få noe substansielt gjort, trenger man å få jobbe uavbrutt over tid.

    Det er dette Bäcklander kaller skaper-tid. Dette til forskjell fra det hun omtaler som sjefstid, som er tid som er mer oppdelt og logistikk-preget; en type organisering. Selv et kort møte kan dele opp og kludre til skapertiden, hevder hun. Appellen hennes til ledere og HR er at de er oppmerksomme på dette og bidrar til at virksomheten organiseres etter hva det er viktig å få gjort, og ikke bare etter lederes møtetider, for eksempel.
     
  • Hjelp din egen konsentrasjon istedenfor å jakte på «flyt»
    For å klare å jobbe konsentrert med en vanskelig oppgave kan du forberede deg selv gjennom å gi deg selv små ledetråder. Dette påvirker ifølge Bäcklander persepsjonen din; måten du oppfatter og tolker ting på. Det kan bidra til å gi tydelige signaler, som igjen styrer oppmerksomheten din. Hun anbefaler at du tenker nøye igjennom hvilke steg du vil bryte en oppgave ned i, og at du noterer det ned.

    Det snakkes mye om å oppnå flyt i arbeidet, men Bäcklander viser til at følelsen av flyt bygger på at du løser arbeidsoppgaver som du behersker så godt at du på en måte blir i ett med oppgaven. Når du gjennomfører en oppgave som er vanskelig eller ny, så hører med at det dukker opp frustrasjoner. Dermed kan du ikke forvente flyt på samme måte; det handler mer om at å glede seg over at du jobber med noe verdiskapende som du også lærer noe av.
  • Avslutt dagen smart med «ready-to-resume»-metoden
    Hvis du jobber med en stor oppgave over lang tid, er det nyttig med en mental ledetråd. Når du legger bort oppgaven ved slutten av dagen eller går fra et prosjekt til et annet, skriv ned en detaljert instruksjon til deg selv til neste gang du skal jobbe med denne oppgaven. Ifølge Gisela Bäcklander har denne banale aktiviteten vist seg å være effektiv både å slippe oppgaven mentalt og det gjør det enklere å gå inn neste oppgave, dessuten blir det lettere å gå tilbake til oppgaven neste gang.
Saken fortsetter under annonsen