– Ta vare på menneskene
Morten Huse er professor ved Handelshøyskolen BI, har forsket på styrearbeid i en årrekke og er selv styremedlem i flere virksomheter.
Han understreker at bedriftene berøres på svært ulik måte av koronakrisen. Mens noen rammes hardt og mister alle inntekter, er noen mer uberørt, mens andre igjen tjener ekstra mye under krisen.
Styrearbeid under koronakrisen
Dagens Perspektiv ser nærmere på hva som er styrets rolle når virksomhetene rammes av koronakrisen.
-
Gro Brækken, generalsekretær i Norsk institutt for styremedlemmer: – Styret må være tettere på
-
Morten Huse er professor ved Handelshøyskolen BI – Ta vare på menneskene
-
Arbeidsrettsadvokat Sven Krohn: – Ikke bli sittende på gjerdet
-
Styreleder i Litteraturhuset, Helge Jordheim – Styret måtte skifte gir totalt
– Pass på menneskene
Men selv om ulike styrer møter ulike utfordringer, mener Huse det er noe alle styrer bør følge med på.
– Styrene må sørge for å passe på de ansatte, være oppmerksom på den ekstra belastningen de er utsatt for nå og vise at de setter pris på den innsatsen de gjør, sier han, og forklarer:
– Noen medarbeidere er kanskje i frontlinjen nå, som de som står i butikk eller har andre servicefunksjoner, og eksponeres dermed for mer smittefare enn de som kan ha hjemmekontor. Andre har kanskje en situasjon privat som gjør dem ekstra sårbare. Styret må sørge for at disse gruppene blir godt ivaretatt, mener han.
Noen steder ser man nå ekstra tydelig hvem som faktisk skaper verdiene i bedriften
Han mener kriseperioder ofte synliggjør hvilke funksjoner bedriften er spesielt avhengig av.
– Noen steder ser man nå ekstra tydelig hvem som faktisk skaper verdiene i bedriften og holder hjulene i gang. Det er ikke alltid de som står først i køen når det forhandles om lønn og andre goder. Styrene bør sørge for å ta med seg det videre når de skal se på hvem som skal nyte godt av verdiskapningen i bedriften senere, mener han.
Styret kan blande seg mer
Han understreker at det er styret som er ansvarlig for at man treffer de nødvendige beslutningene for å få bedriften til å fungere.
– Det er styret som vil bli holdt ansvarlig i etterkant for om de opptrådte aktsomt og raskt nok.
I en bedrift vil arbeidsdelingen normalt være slik at styret tar beslutninger om mer grunnleggende endringer i bedriften og disponering av store beløp, mens daglig leder og administrasjon innenfor disse rammene tar fortløpende beslutninger og gjennomfører planene.
Det er styret som vil bli holdt ansvarlig i etterkant
– I den situasjonen mange bedrifter er i nå kan det være behov for at styret blander seg noe mer for å finne kortsiktige løsninger. Men her vil det være store variasjoner mellom ulike typer bedrifter, sier Huse.
Han understreker at styrene som regel ikke bør gå inn og løse oppgavene selv.
– Først og fremst må styret stille de riktige spørsmålene og sørge for at noen følger opp det som skal gjøres, sier han.
Eiere og styre kan ha ulike interesser
BI-professoren mener styret må være seg bevisst hvilken rolle de har.
– Styrets fremste oppgave er å beskytte bedriften og dens framtid, sier Huse.
Han peker på at det er viktig å huske, fordi det noen ganger kan stå i kontrast til enkelte eieres interesser.
Styrets fremste oppgave er å beskytte bedriften og dens framtid
– Det kan være motsetninger mellom eiernes og bedriftenes interesser. Eiernes hovedmål kan være å redde pengene sine. Men bedriften er mer enn aksjene. Styret må ha et helhetsperspektiv og blant annet sørge for å ivareta menneskene, spesielt de ansatte og kundene.
Tenk lenger frem
I disse dager er det mange bedrifter som på grunn av krisen raskt endrer forretningsmodellen sin, omorganiserer virksomheten og lanserer nye produkter, for å kunne tilby noe det er etterspørsel etter.
I en slik situasjon mener Huse det er viktig at styrene nå klarer å tenke både kortsiktig og langsiktig.
– Akkurat nå må man kanskje bare sørge for å overleve fra dag til dag. Men styret må samtidig begynne å tenke på neste skritt, hvordan bedriften skal være bærekraftig de kommende årene også.
Digitalisering er et tema som nå tvinger seg fram i mange bedrifter raskere enn det ville gjort uten koronakrisen. Det er også noe styrene bør ta på alvor, ifølge BI-professoren.
– Styret bør se framover og vurdere hvordan man bør endre arbeidsrutiner og ta i bruk teknologien for å drive virksomheten på en fremtidsrettet måte. Her er det gjort mange erfaringer den siste tiden som bør tas med videre, sier han.