– Ta EU-kontrollen på lederskapet ditt
Når Dagens Perspektiv treffer henne på telefonen har hun akkurat avsluttet en veiledningstime med en som hadde vært leder i flere år, men som nå ønsker å utvikle seg videre. Med lang akademisk utdanning, men ingen formell lederutdanning, ønsket hun råd om hvordan hun skulle gå fram for å sikre seg relevant lederkompetanse.
– Det kan være lurt for ledere å stoppe opp en gang imellom og gjøre opp litt status, mener styreleder og partner i Hodejegerne, Gro Møllerstad.
Det trenger ikke nødvendigvis være med en profesjonell karriereveileder, forsikrer hun.
Ta en prat med deg selv
Møllerstad sammenligner det med EU-kontrollen på bilen. Ta en sjekk på hvordan det står til med lederskapet ditt og hva som eventuelt bør gjøres av vedlikehold.
– Ta en prat med deg selv eller med en fornuftig venn og tenk gjennom hva du vil videre. Trives du i jobben eller begynner du å gå litt lei? Hva ønsker du å gjøre videre?
Hun råder ledere til å bevisstgjøre seg hvilken kompetanse de har, med den utdanningen og erfaringen de har tilegnet seg i arbeidslivet, og hva dette kan brukes til.
Ta en prat med deg selv eller med en fornuftig venn og tenk gjennom hva du vil videre
I dagens arbeidsliv mener hun man må regne med å ha behov for å fylle på med kompetanse med jevne mellomrom. For noen kan det også være aktuelt å skifte beite helt og starte en utdanning på et nytt felt.
Faglig påfyll for ledere
Dagens Perspektiv har sett nærmere på hva slags kompetanseheving ledere velger og hvilken verdi det har for lederrollen og nye jobbmuligheter.
-
NTNU og NHH: Koronaoppsving i masterkurs om ledelse
-
Rekruttererne: – Lederpraksis er viktigere enn kurs
-
– Kurset ga meg et nytt blikk på jobben, sier avdelingsdirektør Lasse Gråberg som har tatt master i teknologiledelse.
-
Hodejeger Gro Møllerstad: – Ta EU-kontrollen på lederskapet ditt
Hva slags kompetanse trenger du?
– Finn ut hva du mangler av kompetanse. Hva er det du trenger nå for å nå dit du ønsker deg, sier hun.
Svaret på det bør styre hva slags opplæring du velger. For enkelte kan det være riktig å bygge på utdanningen med en ny grad, for andre kan det være et kortere kurs i digitalisering eller et annet konkret tema de trenger å oppdatere seg på, forklarer Møllerstad.
Det er også flere ting det er lurt å vurdere:
– Tenk igjennom hvor mye tid og kapasitet du har til å ta en opplæring ved siden av jobben, sier hun.
– Et kurs kan du sove deg gjennom
I valget mellom en formell grad og et mer uformelt kurs, mener hun det ikke er noe fasitsvar, men understreker at et kurs med studiepoeng og eksamen generelt veier tyngre.
– Et kurs kan du jo sove deg igjennom. Men har du bestått eksamen viser det at du faktisk kan noe, sier hun.
Har du bestått eksamen viser det at du faktisk kan noe
Hun tror mange som satser på en videre lederkarriere kan ha nytte av faglig påfyll innen ledelse.
– Du kan bli en mer moden og reflektert leder ved å ta et at avbrekk fra en travel arbeidshverdag og bruke litt tid på å lære av andre ledere og reflektere over hva du vil med ditt lederskap, sier hun.
Hvilket råd ga hun?
Tilbake til lederen som fikk karriererådgivning hos Møllerstad, hvilket råd fikk hun?
– I dette tilfellet anbefalte jeg henne å gå for et helt konkret masterkurs i ledelse ved siden av jobb. Dette var en leder med god kapasitet for å tilegne seg fagkunnskap og som jeg tror vil ha nytte av den tryggheten det gir å ha en formell lederutdanning, forteller Møllerstad.
-
Den viktigste læringen skjer i jobben. Vær bevisst på at du høster veldig mye av egne erfaringer og den treningen du får i jobben du gjør hver dag.
-
Gjør opp status iblant. Stopp opp og tenk etter om du fortsatt trives du der du er eller om det på tide å gjøre noe nytt? Hva er målet ditt fremover?
-
Kartlegg kompetansen din. Hva kan du og hva du mangler for å nå målet ditt. Hva trenger du av faglig påfyll?
-
Har du tid og kapasitet? Tenk igjennom hvor mye tid og kapasitet du har til å gå på kurs ved siden av jobb. Velg et opplæringstilbud av et omfang som passer til det.
Kilde: Gro Møllerstad, Hodejegerne