Foto

Petar Chernaev, Istockphoto

Svensk undersøkelse

Sjefer rapporterte om stress, overtid og krevende ansatte. Likevel følte 7 av 10 at de hadde balanse i livet.

Publisert: 29. januar 2020 kl 10.03
Oppdatert: 29. januar 2020 kl 10.33

Lest om ledelse. I en undersøkelse det svenske magasinet Chef har gjort blant sine lesere svarer hele 7 av 10 at de har balanse i livet.

Men hvordan kan det ha seg? spør Chef.

I samme undersøkelse svarer vitterlig over halvparten – 54 prosent – at de ikke har nok tid med partneren sin på hjemmebane. 61 prosent har dårlig samvittighet for at de ikke er nok sammen med barna. 87 prosent kjenner seg iblant eller ofte stresset på jobben.

51 prosent uroer seg for å ikke strekke til på livets mange områder.

De to jobbfaktorene som oftest oppgis som årsak til at det blir vanskeligere å pusle sammen livet totalt sett, er krevende medarbeidere, samt arbeid på kvelder og i helger.

Hvordan kan ledere som rapporterer om stress, lite tid til sine nærmeste og krevende medarbeidere likevel oppgi at de har balanse i livet?

De føler de har kontroll

Saken fortsetter under annonsen

Konsulent, effektivitetsekspert og foreleser Petra Brask – som er å høre i den svenske podkasten «Tidspodden» – sier til magasinet Chef at hun tror at disse litt overraskende svarene i undersøkelsen er et utslag av at ledere ofte har et positivt og løsningsfokusert livssyn.

De føler de har kontroll. De er motiverte, og opplever at de gjør noe som har betydning, tror Brask. Stresset til tross, arbeidet oppleves som meningsfullt.

Dette bekreftes til dels i undersøkelsen. Eksempelvis oppgir 84 prosent at de kan styre sin egen arbeidstid.

1484 personer deltok i Chefs undersøkelse. Det store flertallet er sjefer. Hvor representativ undersøkelsen er for svenske sjefer som sådan, vites ikke.

35 prosent av deltagerne er øverste leder, 43 prosent er mellomledere og 15 prosent er gruppesjefer. 8 prosent er ikke ledere. 72 prosent av dem som har svart er kvinner, 28 prosent er menn.

Les mer om selvledelse – fra arkivet:  

 

Saken fortsetter under annonsen