Foto

Laflor, Istockphoto

Over 20 studier viste at grandiost selvopptatte folk fikk lederstillinger

Publisert: 19. mai 2020 kl 10.32
Oppdatert: 22. mai 2020 kl 07.51

LEST OM LEDELSE. Charles A. O´Reilly, professor i ledelse ved Stanford Graduate School of Business, studerer hvordan lederes personlighet bidrar til å forme kulturen i organisasjoner og adferden til dem de jobber sammen med.

Sammen med Jennifer Chatman fra University of California, Berkeley, har han gått igjennom over 150 studier av narsissistiske ledere og trukket noen nedslående konklusjoner, skriver Insights by Stanford Business.

Får lederjobber

Ledere med det O’Reilly omtaler som «grandios narsissisme» er utadvendte, de har høy selvtillit, de tar ikke ansvar for egne handlinger og de er farligere enn andre.

Like fullt finner O’Reilly og Chatman 20 til 30 studier som viser dette er folk som søker stillinger der de kan bli beundret og vise fram sin suverenitet – og at de har en tendens til å faktisk få disse jobbene.

Her hjemme brukes begrepet narsissisme om alt fra heftig selvopptatthet til mer sykelige former for selvnytelse.

Saken fortsetter under annonsen

Tror de er suverene

O’Reilly sier til Insights by Stanford Business at «virkelige narsissister» tror de er så suverene at de regler og normer som angår andre slett ikke angår dem.

Han viser til at studier viser at de er mer tilbøyelige enn andre til å opptre uærlig for å nå sine mål. «De vet at de lyver, men det bryr dem ikke», uttaler O’Reilly.

Det som er verre, påpeker professoren, er at narsissister endrer selskaper eller land de leder. Folk som har andre meninger blir tause, underdanig adferd belønnes og kynisme og apati bryter ned felles mål og mening.

Det blir i større grad en kultur der alle er mest opptatt av seg selv.

Søker «helter»

Kritikken mot ledere som er så selvopptatte at de omtales som narsissister er ikke ny, men Reilly og Chatman har altså gått igjennom flere studier som peker i samme retning når det kommer til rekruttering av narsissistiske ledere.

Saken fortsetter under annonsen

Det er heller ingen ny tanke O´Reilly bringer til torgs når han i artikkelen minner om at vi kan være spesielt tilbøyelige til å velge selvopptatte ledere i kaotiske tider.

Da ønsker folk seg en «lederhelt», en person med selvtillit som sier at han har løsningen.

Professoren håper at oversiktsstudien kan lære oss å sile ut ledere som utnytter folks håp og frykt for å skaffe seg makt.

Han råder styrer som skal ansette toppsjefer til å grundige undersøkelser av sjefens bakgrunn og større grad skaffe seg informasjon om ledere fra folk som har jobbet for dem tidligere.

Men hvor utbredt problemet med narsisstiske ledere faktisk er eller ikke er, totalt sett, sier artikkelen hos Insights by Stanford Business ingenting om.