Foto

Sorbetto / Istock

Norske strategieksperters råd i koronakrisen

Publisert: 11. mai 2020 kl 08.27
Oppdatert: 12. mai 2020 kl 10.33

Strategisk ledelse har tradisjonelt vært forbundet med analyser og planlegging. Gjerne på lang sikt. Men hva nå, i en verden i koronakrise der alt er usikkert?

Er det nå bare å kaste strategidokumentene fra januar? Er det mulig å bedrive strategisk planlegging under så stor usikkerhet?

Dagens Perspektiv har spurt fire strategieksperter om det er noe å hente i strategifaget i så usikre tider. 

Les intervjuene hvor ekspertene gir råd om strategiske modeller og tankesett i usikre tider:

* Alf Steinar Sætre, professor ved NTNU: – Innovasjon er viktigere enn noen gangHerunder å kjøre eksperimenter i liten skala. 

* Inger Stensaker, professor ved Norges Handelshøyskole: – Lag noen fremtidsscenarierFor eksempel at virksomheten raskt er oppe og går igjen versus at det kan ta flere år

* Øystein Fjeldstad, professor ved Handelshøyskolen BI: – Kriser påvirker ledelse 

* Lene Pettersen, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo: – Offentlig sektor glemmes litt 

I slutten av april meldte Statistisk sentralbyrå om en bråstopp i norsk økonomi og en langvarig lavkonjunktur.

Hvor lang tid det tar før samfunn og økonomi er på fote igjen, vet ingen.

Saken fortsetter under annonsen

Strategiekspertene minner imidlertid om følgende sammenhenger: 

  • krisen har forsterket trender innenfor strategi som allerede var på gang

  • innovasjon og strategi hører sammen, også i krisetid

  • å eksperimentere med nysatsinger i liten skala, for så å skalere opp det som gir resultater, er en god vei å gå

Mange modeller

Strategifaget består av et vell av modeller, metoder og teorier. 

Nedenfor finner du tips om åtte strategimetoder som er godt egnet i krisetider som er hentet fra intervjuene med de fire ekspertene.

Les mer om dette i intervjuene det er lenket til ovenfor.

8 strategi-metoder som er godt egnet i krisertider

  • Rita McGraths realopsjoner. Et tankegods som går ut på at du skaffer deg noen muligheter for fremtiden ved å hele tiden ha noen få nye utviklingsprosjekter på gang. Eksperimentene skjer i liten skala. Hvis det ikke gir resultater, avsluttes det. Hvis det gir resultater, kan du skalere opp.

  • Clayton Christensen: Jobben som skal gjøres. Finn ut hvorfor kunder handler. Hvilken «jobb» er det produktet eller tjenesten faktisk gjør for kunden.

  • Fremtidsscenarier. Tenk igjennom ulike scenarier, eksempelvis at virksomheten raskt er oppe og går igjen versus at det kan ta flere år. Hva kan dere gjøre, gitt de ulike utfallene. Det finnes flere ulike verktøy for å utarbeide scenarier.

  • Vurder forretningsmodellen. Finnes det nye måter virksomheten kan skape inntekter og verdi på?

  • Kathleen Eisenhardt – om strategi i turbulente omgivelser. Ledelsesprosessene må bli hurtigere og flatere. Det er en fin balanse, du må ha litt struktur, men ikke for mye struktur. Gå over til enklere problemsløsning og planleggingsprosesser. Gå for rask samhandling og kommunikasjon med dem som har tatt opp et spørsmål eller et problem.

  • Verdiverksted og verdinettverk. Modeller for verdiskaping gjennom henholdsvis å løse problemer for andre og ved å være lenken som kobler ulike aktører sammen. Koronakrisen har gitt begge modeller økt aktualitet.

  • Praksisteorier. Inspirert av sosiologi. Kan få diskusjoner inn i nye baner. Teoriene er tuftet på at strategi ikke er noe man har, men noe man gjør. Mennesket ses som et aktivt og handlende vesen som er tett knyttet til omgivelsene. Det handler blant annet om å et kritisk blikk på sitt eget virke. Kan vi gjøre ting på en annen måte? Hva er det som farger oss?

  • Digital strategi. Vurdere digitale ressurser i alle strategiske vurderinger. Utnytte eksempelvis samtidsdata for å styre på en mer dynamisk måte. Hvis aviser har data om hvilke nyheter som leses, så kan de skrive flere slike nyheter. Koronakrisen, med økt bruk av digitale verktøy, kan gi digital ledelse et løft.

Kilder: Råd fra kildene i artiklene: Alf Steinar Sætre – NTNU, Inger Stensaker – NHH, Øystein Fjeldstad – Handelshøyskolen BI, Lene Pettersen – Universitetet i Oslo.
Saken fortsetter under annonsen