Foto

Fizkes/Istockphoto

Forsker

– Mindfulness er overhypet

Publisert: 1. september 2020 kl 10.27
Oppdatert: 2. september 2020 kl 08.08

LEST OM LEDELSE. Mindfulness, oppmerksomt nærvær på norsk, er en meditasjonsteknikk som blant annet skal bedre evnen til å mestre stress og press.

Metoden har i ganske mange år vært særdeles populær – også som «teknikk» i arbeidslivet. Fra Silicon Valley til Oslo by. 

Mange er de som har forsket på, og fortalt om, meditasjonsmetoden mindfullness og dens potensielt svært gode effekter. Her hjemme har blant annet flere skvadroner i Forsvaret brukt teknikken.

Men mindfulness er ikke nødvendigvis bra for alle. Forskning.no skriver nå om en ny studie som som viser at mindfulness kan forverre angst og depresjon hos enkelte.

Britiske forskere har funnet ut at rundt 8 prosent av de som prøver meditasjon, får en uønsket negativ effekt.

Som regel dreier det se om forverring av angst og depresjon, men i enkelte tilfeller har også friske folk blitt syke, ifølge forskningsnettstedet.

Miguel Farias fra Coventry University i Storbritannia, en av forskerne bak studien, har uttalt til NewScientist at for de fleste fungerer det fint, men at meditasjon utvilsomt har blitt overhypet. Meditasjon er ikke bare godt for alle.

Forskerne har gått igjennom 55 vitenskapelige studier på feltet.

Saken fortsetter under annonsen

Jon Vøllestad, forsker ved Institutt for klinisk psykologi i Bergen, sier til forskning.no at den nye studien som viktig.

Han viser til at meditasjon, og det å rette oppmerksomhet mot vanskelige ting i tilværelsen, kan bli for overveldende for enkelte.

Han minner imidlertid om at en negativ effekt på åtte prosent er samme nivå som ved andre psykologiske behandlinger.

Mindfulness ser med andre ord ikke ut til å være mer «risikabelt» enn andre former for psykologisk behandling.

Vøllestad er også opptatt av dosering. Han mener at for noen kan en halv time til en time med meditasjon hver dag bli for mye.