Foto

AleksandarNakic / Istock

Kreativitet: Øvelse gjør ikke alltid mester?

Publisert: 28. september 2020 kl 10.08
Oppdatert: 28. september 2020 kl 10.13

LEST OM LEDELSE. «Regelen» om at du kan bli virkelig god i noe hvis du bare øver nok – nærmere bestemt 10.000 timer, ifølge psykolog Anders Ericsson ved Florida State University på nittitallet – er blitt utfordret av flere forskere.

Nå har også akademikere med utspring fra Standford Graduate School of Business stilt spørsmål ved om øvelse alltid gjør mester.

De har tatt for seg kreativitet, og finner i en studie at det er lite sannsynlig at regelmessig brainstorming – idédugnader – øker antallet unike ideer.

En studie de har gjort viser at nyhetsverdien i ideene, det vil si i hvilken grad ideene bryter med det eksisterende, over tid faktisk ble dårligere.

Dette ifølge Insights by Standford Business.

Kreativitet er nye ideer; å bryte med det du vet fra før. Men – kreativitet er også å finne koblinger mellom eksisterende ideer og konsepter. Disse to perspektivene er forskjellige, men begge trengs, understreker akademikerne.  

Melaine S. Brucks, en av forskerne bak studien, sier hos Insights by Standford Business at å det repetere og øve på ting har en tendens til å forbedre deler av hjerneaktiviteten, men samtidig vil hjernen forsøke å jobbe mer effektivt og fokusert – og derigjennom redusere fleksibiliteten. Noe som igjen utfordrer kreativiteten.

Dette betyr ikke at den som drømmer om å bli et kreativt geni ikke kan forbedre seg gjennom å øve, understreker forskerne. Det handler om måten man trener på.

Saken fortsetter under annonsen

Istedenfor å lage en fast rutine for kreative prosesser, er det sannsynligvis mer fruktbart å bryte rutiner og variere måten man jobber og trener på.  

Funnene er beskrevet i artikkelen «Does Practice Make Perfect? The Contrasting Effects of Repeated Practice on Creativity» Journal of the Association for Consumer Research.