– Korona var steinen som utløste skredet
Enn så lenge vet forskningsmiljøene lite om pandemiens påvirkning på arbeidsliv og arbeidsmiljø, herunder det psykologsosiale arbeidsmiljøet.
– Det er mange enkelthistorier, for eksempel om hjemmekontor, der noen har det helt topp og andre ikke. Det spriker veldig. Skal man si noe om hvordan krisen påvirker folk, er svaret «det kommer an på». Det avhenger av så mye, sier Stein Knardahl, forskningsdirektør hos Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).
Stami er landets nasjonale kunnskapsorgan for arbeidsmiljø og -helse, organisert under Arbeids- og sosialdepartementet.
Han tror imidlertid det kan bli store endringer i arbeidslivet framover, som igjen kan påvirke arbeidsmiljøet, og at koronaen gjør at endringene skjer raskere enn de ellers ville ha gjort.
Les mer om korona & arbeidsmijlø:
-
Først ble det stille. I starten av krisen falt antallet henvendelser til Arbeidslivstelefonen til Mental Helse
-
Hos noen er samholdet blitt styrket under pandemien. Stamina Helse erfarer at samholdet styrkes noen steder, mens det på andre arbeidsplassr er flere gnisninger og mer rivalisering.
-
– Kommunikasjonen svekkes. Under korona har det blitt mindre kommunikasjon i konfliktsaker, erfarer organisasjonspsykolg i Moment organisasjon og ledelse.
De store forandringene
Stami har søkt om midler til et forskningsprosjekt hvor de vil studere endringer i arbeidslivet og påvirkningen på arbeidsmiljø med bakgrunn av følgende aspekter:
-
Nedstengningene og tiltakene som er iverksatt på grunn av pandemien; herunder den utstrakte bruken av hjemmekontor.
-
Økonomien rammes, nasjonalt og internasjonalt, og virksomhetene kutter kostnader. Norge ser ut til å bli hardt rammet fordi oljeindustrien blir mindre viktig. Det betyr at det kan bli ganske stor arbeidsledighet. Vi vet ikke hvor lenge det vil vare.
-
Raskere digitalisering / opptrapping av innføring av ny informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Dette kan føre til at en del jobber bli unødvendige.
-
Mange forsøker å tenke nytt. Koronakrisen har rystet oss. Mye av det har vi har tatt for gitt gjelder kanskje ikke lenger. Koronakrisen kan utløse hurtige endringer på andre områder, for eksempel klimatiltak.
Flere tidligpensjonister?
– Det ligger an til store endringer i arbeidslivet, sier Knardahl.
Noe av det Stami ønsker å studere, er om endringene fører til at flere pensjoneres tidligere.
– Én konsekvens hvis man skal kutte stillinger, kan bli mer tidligpensjonering. Raskere digitalisering kan ha samme effekt, hvis flere jobber forsvinner, sier Knardahl.
– Vi ønsker å se på hvordan arbeidsgivere håndterer endringer som kommer i arbeidslivet, og hva konsekvensene blir for de ansatte. Hvordan forandres arbeidsmiljøet med mer hjemmekontor, økt jobbusikkerhet, raskere digitalisering og flere krav om å lære seg nye måter å jobbe på. Disse fremtidsutsiktene har vært der lenge, men nå kommer alt til å skje fortere. Korona var steinen som utløste skredet.