Når Nav-direktør Sigrun Vågeng lukker døren etter seg for siste gang i august, sier hun farvel til en lederkarriere som har vart i rundt 40 år – de siste 11 har hun vært toppleder i det offentlige.

Foto

kpr

Sigrun Vågeng etter 20 år som toppleder i det offentlige

– Du må like og forstå politikk

Publisert: 1. juli 2020 kl 10.40
Oppdatert: 3. juli 2020 kl 09.51

– Den politiske dimensjonen er den største forskjellen på ledelse i privat og offentlig sektor, ifølge Sigrun Vågeng.

Hun har vært toppleder og/eller nestkommanderende i flere virksomheter i både privat og offentlig sektor i mange år. Hun startet sin lederkarriere som HR-ansvarlig ved Grand Hotel i 1980. Siden har hun hatt en rekke lederjobber i NHO-systemet, blant annet som direktør for arbeidslivspolitikk. I 2009 entret hun offentlig sektor som administrerende direktør i kommunenes interesseorganisasjon KS. Og i 2015 ble hun ansatt som toppsjef i Nav.

Nå er det tid for ferie. I august slutter Sigrun Vågeng i Nav og legger topplederrollen bak seg.

Dagens Perspektiv møter Vågeng for å snakke mer om ledelse enn om tiden i Nav. (Les et eget «avskjedsintervju» med Nav-direktør Sigrun Vågeng i Velferd.no i morgen.)

Klare forskjeller

– Lederrollen har endret seg, konstaterer hun. Og det er klare forskjeller mellom å lede en privat virksomhet og en statlig eller kommunal etat.

– I privat sektor handler det om et ønske om å forbedre konkurranseevnen og om å øke inntjeningen. I offentlig sektor er målet å forbedre tjenesteproduksjonen og å bidra til fordeling av goder. Det er klart det er en forskjell, sier Vågeng, og understreker at hun har hatt stor glede av å jobbe i det private og at private arbeidsplasser er avgjørende for en velfungerende velferdsstat.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg mener å se en bedre forståelse mellom privat og offentlig sektor. Og en økt forståelse «begge steder» om avhengigheten av hverandre.

Som Nav-direktør opplever hun denne avhengigheten tydelig og konkret. Privat sektor er avhengig av de offentlige tjenestene Nav tilbyr, mens Vågeng og resten av Nav er avhengige av at et godt samarbeid med private bedrifter for å få folk i jobb.

– Under koronakrisen har vi sett dette veldig tydelig, sier Vågeng.

Må klare å forholde seg til politikk

– I privat sektor må ledere forholde seg til styret og til eierne. I det offentlige er det politiske beslutninger som setter rammene. Innenfor disse rammene har du som leder stor frihet. Men du må klare å forholde deg til politikk, sier Vågeng.

Ifølge den avtroppende Nav-direktøren flyter lederrollen i det offentlige mellom fag og politikk. Selv er hun faglig leder for 19.000 Nav-ansatte.

– Du må like og skjønne hvordan man skal forholde seg til både fag og politikk, dersom du skal være toppleder i offentlig sektor.

Saken fortsetter under annonsen

Det berømte tildelingsbrevet som kommer hvert år fra departementet setter rammene og målene for hva Nav og andre statlige etater «skal gjøre». Og med ujevne mellomrom kommer debatten om at det blir for mye detaljstyring fra politisk hold.

– Dette med detaljstyring er blitt bedre de siste årene. Men som leder må du venne deg til å manøvrere i dette landskapet. Du må ha interesse for og forstå politikk. Og du må vite hva du går til, og tåle at noen ganger får du ikke lov til å gjøre det du ber om, sier Sigrun Vågeng.

– Men du kan jo ikke gjøre som du vil i det private heller, legger hun til.

Du må like og skjønne hvordan man skal forholde seg til både fag og politikk, dersom du skal være toppleder i offentlig sektor

Medbestemmelse

I offentlig sektor må du også forstå og like utstrakt medbestemmelse fra de ansatte. Hovedavtalen i staten regulerer arbeidsgivers plikt til å søke konsensus ved for eksempel organisasjonsendringer. Også det er nokså særskilt for statlige arbeidsplasser.

– Bør denne Hovedavtalen revideres, slik at arbeidsgiverne får sterkere styringsrett, synes du?

Saken fortsetter under annonsen

– Skal vi ha en relevant offentlig sektor i fremtiden, så må vi følge med, svarer Vågeng litt kryptisk.

– Alt vi driver med er tuftet på treparts-samarbeidet, men akkurat på dette området kunne jeg nok ønsket meg noen endringer, sier hun.

Endring, ja. Endring og omstilling er selve sjefsmantraet i dagens arbeidsliv. Og der ligger ikke offentlig sektor tilbake for privat, mener Vågeng.

– Offentlig sektor har i flere år stått i stor omstilling. Det har vi ikke minst opplevd i Nav. Bare den digitaliseringen vi har vært igjennom er en enorm omstilling. Da Nav ble dannet var det snakk om å lage «én dør inn». Og da snakket man om fysiske dører. I dag er det én dør, men den er digital. Nav-no er åpen 24 timer i døgnet.

– I tillegg til endring og omstilling, er «effektivisering «også et moteord om dagen?

– Ja, du tenker kanskje på ABE-kuttene? – Det er alltid noe å kutte, men når man kutter hvert eneste år med ostehøvel, så vil jo hele osten bli borte til slutt.

Sigrun Vågeng mener det er nok nå, med regjeringens Avbyråkratiserings- og effektivitetsreform – den såkalte ABE-reformen som tilsier at alle statlige etater må kutte minst 0,5 prosent av driftsbudsjettet sitt hvert eneste år.

Saken fortsetter under annonsen

– På et tidspunkt må vi ta av antall ansatte. Nav har hatt 400 millioner i ABE-kutt de siste fem årene. Vel har vi et stort driftsbudsjett, men vi har også utrolig mange oppgaver. Og de blir ikke færre.

– Uansett hva som skjer, er det et faktum at NAV vil måtte håndtere flere brukere i tiden som kommer. Det viser alle framskrivninger og analyser, påpeker Vågeng.

Foto

Tøffe tak. Nav-direktør Sigrun Vågeng og daværende arbeids. og sosialminister Anniken Hauglie holder pressekonferanse om EØS-og trygdeskandalen som preget nyhetsbildet sist vinter.  (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix )

Synlighet

Synlighet er viktig i rollen som toppleder, mener Sigrun Vågeng. I det øyeblikket du ønsker å være toppleder, så må du være klar for å synes.

– En jobb er ikke ferdig levert før den er kommunisert, sier hun.

– Jeg har alltid lagt vekt på synlighet og kommunikasjon. Når det stormer som verst er du avhengig av gode folk rundt deg.

Saken fortsetter under annonsen

Og det har stormet rundt både Nav og Vågeng det siste året. Stormen etter Nav-skandalen …

«Hei, det er ikke noe Nav-skandale. Du snakker om EØS-skandalen».

Vi prøver igjen.

… stormen etter EØS-skandalen hadde knapt lagt seg før koronakrisen slo inn over landet med full styrke.

I løpet av to uker fra 12. mars gikk arbeidsledigheten i Norge opp fra 2,2 prosent til nesten 6 prosent. Det er på nivå med 1945.

I tillegg ble 15.000 av 19.000 Nav-ansatte sendt på hjemmekontor. Dette hadde heldigvis etaten systemer og plattform for. Nav hadde tidligere lagt til rette for hjemmekontor, og dermed var grunnlaget på plass for at de kunne flytte nesten hele staben «hjem».

Og de fikk raskt mer enn nok å gjøre.

– En så brå og himmelhøy arbeidsledighet setter press på en organisasjon som vår. Det ble et enormt trøkk, konstaterer Vågeng.  

På dette området tar ikke Sigrun Vågeng særlig selvkritikk på at Nav har brukt «for lang tid» på utbetalingene. Det var Stortinget som krevde endringer i permisjonsreglene, og for å endre dem, måtte man endre systemet. Det tar sin tid. Vågeng er stolt av hvor raskt Nav snudde seg rundt.

– Jeg er kjempestolt av hvordan de ansatte har gått inn i det og av hva vi har klart å få til.

– Å være leder i en sånn situasjon … Hvis det noen gang er viktig å være synlig for sine medarbeidere, så er det i slike situasjoner.

– Som toppleder må du tåle å stå i stormene, mener Vågeng. – Husk at det er krevende for de i førstelinja også. Man blir utsatt for en del kritikk når man jobber i offentlig sektor. Spesialt på vårt fagområde. Vanlige ansatte kan oppleve hets både på jobben og i sosiale medier. Det er tøft.

Takk for kampen. Daværende leder i Fagforbundet, Jan Davidsen sammen med daværende direktør i KS Sigrun Vågeng etter at kommunestreiken i 2010 var over. (Foto. Morten Holm/Scanpix)

Høyere tempo

– Hvordan har lederrollen endret seg i det offentlige de siste årene?

– En ting som slår meg er tempoet i beslutningene. Det går mye fortere i dag. Fag, IT og juss jobber tett samen. Da går det fortere. Digitaliseringen er også en stor endring. Vi fikk jo alle et krasjkurs i digitalisering under korona.

– Når alt går så fort blir de strategiske veivalgene enda viktigere. Strategiske prosesser er blitt viktigere.

Et utviklingstrekk som viser at Nav som offentlig etat har fått økt kompetanse og kanskje også økt selvtillit handler om konsulentbruk. Nav har redusert antall IKT-konsulenter betraktelig, ifølge Vågeng. De har selv opparbeidet seg mye av den kompetansen som trengs.

– Tidligere var det innleide konsulenter som definerte problemet, satt opp kravspesifikasjonene, utlyste oppdraget og kanskje til og med fikk det. Dette har endret seg totalt. Nå er det vi som har tatt eierskap til egne IKT-behov. Det er vi som bestemmer om vi trenger en Rolls Royce eller en Volvo. Det blir billigere og mer effektivt å ha eierskap til dette selv.

Det er alltid noe å kutte, men når man kutter hvert eneste år med ostehøvel, så vil jo hele osten bli borte til slutt

Les mer om ledelse i offentlig sektor: 

 

«Primus inter pares»

Vågeng mener at synet på topplederne i det offentlige også har endret seg.

– I dag er topplederrollen mer som en Primus inter pares, «den fremste blant likemenn». Man er avhengig av å ha gode folk rundt seg. Den kommandopregede lederstilen som var vanlig da jeg begynte i arbeidslivet virker veldig lenge siden nå.

– Noen mener at «demokratiet» på arbeidsplassen har gått for langt?

– Nei, jeg synes ikke det har gått for langt. Min autoritet er jo tuftet på den oppslutningen jeg har til daglig fra mine medarbeidere. Klarer jeg å skape den oppslutningen, leverer vi bedre.

Sigrun Vågeng opplever at offentlig sektor har fått «høyere status» blant mange unge arbeidssøkere.

– Ser vi på søkerlisten til ledige jobber i Nav er det ikke mangel på gode søkene. Også på IKT-siden. Flere ønsker  å «bidra til samfunnet», og vi ser på kåringer og undersøkelser at Nav har blitt en attraktiv arbeidsplass for studenter.

– Det er nok et trygghetselement i dette også. Særlig etter korona har det vist seg at mange ønsker seg en jobb i det offentlige. Men alle kan jo ikke jobbe i offentlig sektor.

– Det er ikke noe mål at offentlig sektor eser ut i det uendelige. Men som enkeltpersoner, ønsker og forventer vi oss stadig mer av det offentlige. Det er et dilemma.

Sigrun Vågeng har jobbet som sjef for Nav i fem år. Nå er det altså slutt.

– De fire første årene drev jeg med omstilling og endringsledelse. Det siste året har det gått i kriseledelse.

– Men jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok denne jobben. Jeg har hatt en fantastisk tid i Nav.

– Og nå blir du pensjonist?

– Jeg er ikke så glad i det ordet. Jeg skal holde innlegg om kriseledelse under forvaltningskonferansen til høsten og jeg skal fortsette med styrevervet i Helse Sør-Øst.

– Men det skal bli godt med litt ferie, altså.