Berit Svendsen i Vipps er bekymret for at næringslivet mangler kompetanse på digitalisering. 

Foto

Katrine Gramnæs

Digitalisering

– Det å stå stille er også risikofylt

Publisert: 28. februar 2020 kl 13.09
Oppdatert: 28. februar 2020 kl 13.25

Norge ligger i front når det gjelder digitalisering. Det konstaterte Berit Svendsen, leder for Vipps' internasjonale satsing, på et frokostmøte på Handelshøyskolen BI i dag.

– Norge er et av verdens mest digitale land. Blant annet på grunn av et samarbeid mellom banker og myndigheter, har vi fått en fantastisk digital infrastruktur og et godt utbygget bredbåndsnett.

Norge er et av verdens mest digitale land

Hun viser til at det brukes stadig mindre kontanter i Norge.

– Bare 10 prosent av alle pengetransaksjoner i Norge foregår i dag med kontanter, mens i EU er det gjennomsnittlig 79 prosent. Det er to helt ulike verdener, forteller hun.

Hun peker også på at det også er få steder det er så stor utbredelse av et elektronisk identitetsbevis. I Norge har 90 prosent har en elektronisk ID, og den kan brukes til alt fra å betale regninger til å levere skattemelding eller kommunisere med det offentlige på andre måter.

– Ikke alle vil overleve

Saken fortsetter under annonsen

Næringslivet har jobbet med digitalisering i mange år, men Svendsen mener det først er de siste årene det virkelig har fått stor oppmerksomhet. Og det mener hun det er god grunn til.

– Ikke alle vil overleve denne digitale overgangen, advarer hun.

Svendsen mener det kan bli en utfordring for Norge å beholde den digitale lederposisjonen.

Vær nysgjerrig og grip mulighetene for bedriften

Hun er bekymret for at næringslivet mangler kompetanse på digitalisering. En undersøkelse Siemens gjorde i fjor viser at næringslivsledere selv sier de ikke har nødvendig kompetanse til å drive digitale omstillingsprosesser.

– Det er ekstra bekymringsverdig når man vet at det er de samme lederne som sitter i styrene til hverandre og skal ha oppsyn med at andre bedrifter klarer den digitale omstillingen, sier hun.

Skal man lykkes med en digital omstilling mener Svendsen at styret og toppledelsen må sette seg sammen og legge en helhetlig strategi for hva de vil få til.

Saken fortsetter under annonsen

Råd til ledere

– Man må legge en plan, og den bør være ambisiøs. Og så må man huske at det er nødvendig å sette av ressurser til å gjennomføre planene. Ellers vil det ikke skje noe, sier hun.

Svendsen oppsummerer rådene sine til toppledere og styremedlemmer i tre punkter:

  1. Sørg for å ha nøkkelkompetanse. Det krever ofte å få inn nye folk, men også å oppdatere de ansatte du allerede har fortløpende. Og du må starte med toppledelsen og styret.

  2. Vær nysgjerrig og grip mulighetene for bedriften. Utforsk nye muligheter for hva dere kan få til med ny teknologi.

  3. Be om hjelp og råd når det trengs.

Hun opplever at mange ledere synes det er skummelt å gjøre store digitale endringer.

– Ja, det er risiko, men det å stå stille er også risikofylt, sier hun til det.

Omveltninger foran oss

Saken fortsetter under annonsen

Ragnvald Sannes er førstelektor ved Institutt for strategi og entreprenørskap ved BI. Han har forsket på digitalisering og omstilling, og mener at den teknologiske utviklingen vi har sett de siste årene bare er den spede begynnelsen på dem omveltningen som vil skje fremover.

– Vi aner ikke hva det vil gjøre for oss, annet enn at det vil gjøre ganske fantastiske ting, sa han på frokostmøtet på BI.

Foto

– Skal vi dra nytte av teknologien krever det endringer i hele forretningsmodellen, sier Ragnvald Sannes, førstelektor ved BI. Foto: Katrine Gramnæs

Han mener den digitale utviklingen forandrer bedriftenes rammebetingelser, og at de som vil overleve bør endre strategi nå, framfor å vente og bli tvunget til å tilpasse seg senere.

Vi aner ikke hva det vil gjøre for oss

Ikke bare å «sette strøm på papir»

Rannes advarer mot å bare tenke på digitalisering som å «sette strøm på papir», altså bare overføre analoge tjenester til en digital versjon av det samme.

Saken fortsetter under annonsen

– Skal vi dra nytte av teknologien krever det endringer i hele forretningsmodellen, vi må skape helt nye bedrifter. Først da kan vi snakke om digital transformasjon, sier han.

Han mener digitaliseringen har endret plassen til IT i virksomhetene.

– Fra at IT har vært et støtteverktøy i virksomheten, er det nå en del av dens DNA. IT har gått fra å være «støttehjul» til «drivhjul» i bedriftene.

IT har gått fra å være «støttehjul» til «drivhjul» i bedriftene

Hele ledelsen må involveres

Han mener nøkkelen til digital mestring handler både om kompetanse og vilje.

– For å lykkes kreves det en god forretnings- og teknologiforståelse koplet med vilje og evne til endring.

Han deler Svendsens syn på at hele ledelsen må engasjere seg i digitaliseringen.

Saken fortsetter under annonsen

– Det holder ikke å få inn en 28-åring med hettegenser som et digitalt alibi. Hele styret og hele ledergruppa må oppdateres og være med i diskusjonen om hva digitalisering betyr for virksomheten.

Det holder ikke å få inn en 28-åring med hettegenser som et digitalt alibi