Foto

YinYang /Istockphoto

Derfor stjeler videomøter energi

Publisert: 29. april 2020 kl 10.31
Oppdatert: 4. mai 2020 kl 15.49

Covid19 jaget folk ut av kontorene sine og inn på hjemmekontorene. Samtidig eksploderte bruken av videomøter.

Videomøter gjør at vi holder kontakten med de andre på jobben og bidrar til at vi får gjort det vi skal.

Vi kan føle mer tilhørighet når vi ser hverandre, og det er mindre sjanse for at folk mister konsentrasjonen, «faller ut» av møtet og holder på med andre ting samtidig når de selv er på kamera.

Vi har sannsynligvis også blitt flinkere til å utnytte tilgjengelig teknologi, noe som i sin tur kan være effektivt. 

Men hvorfor kan det føles mer energikrevende med videomøter enn vanlige møter ansikt til ansikt?  

Britiske BBC Worklife har stilt spørsmålet i en artikkel. De mener at videomøter er en mer utmattende øvelse enn vanlige møter, og har stilt et par arbeidslivseksperter spørsmål om hvorfor det er slik.

Saken fortsetter under annonsen

Vi må bruke mer energi for å få med oss ikke-verbal kommunikasjon som ansiktsuttrykk, tonefall og kroppsspråk

Gianpiero Petriglieri, førsteamanuensis ved handelshøyskolen Insead som jobber med læring og utvikling av arbeidsplasser, sier til BBC Worklife at det å være på video krever mer fokus enn å snakke med noen ansikt til ansikt.

Vi må bruke mer energi for å få med oss ikke-verbal kommunikasjon som ansiktsuttrykk, tonefall og kroppsspråk. «Hodene våre er sammen, men kroppene våre føler at vi ikke er det», sier Petriglieri, som mener at dette gjør det verre å slappe av i samtalen.

En annen utfordring er stillhet, mener han. Stillhet er en del av den naturlige rytmen når vi snakker sammen til vanlig. Når det blir stille under et videomøte, begynner man fort å lure på om det er noe galt med teknologien.

Det er alt i alt flere småting som kan gjøre videosamtaler litt mer slitsomme enn andre samtaler, mener ekspertene BBC Worklife har snakket med.

Marissa Shuffler, førsteamanuensis ved Clemson University, studerer trivsel på arbeidsplassen og teameffektivitet. Hun sier til BBC at en av de tingene som krever energi, er at vi blir veldig oppmerksomme på at vi synes.

Saken fortsetter under annonsen

Du vet at alle ser på deg, du er på «en scene». Dermed kan det også føles som om det sosiale presset øker, samtidig som du føler at du må prestere.

Hun bemerker at det også er vanskelig for folk å ikke se på sitt eget ansikt på skjermen og være opptatt av hvordan man ter seg og tar seg ut foran kamera. Det kan også ha noe å si om du føler at du blir tvunget inn i disse videomøtene, eller om det er noe du gjør fordi du har lyst til det.

 Du vet at alle ser på deg, du er på «en scene»

Nå er det ikke sikkert at det er bare videomøtene som gjør at arbeidsdagen kan virke utmattende, påpeker ekspertene.

Videomøtene kommer på toppen av en pandemihverdag der lite er som før og familieliv og jobbliv for mange foregår på samme arena - med de utfordringene det medfører. I tillegg kommer bekymringer om helse og økonomi og virksomheten på arbeidsplassen.

Noen vil også jobbe mer enn før, fordi de opplever at det trengs i en ekstraordinær situasjon som denne. Alt kan i sum trekke i retning av at man blir mer sliten enn ellers. 

Ekspertene sier ingenting om hvorvidt de tror vat videomøter oppleves som mindre utmattende når vi blir vant til det, men de mener at kameraene ikke alltid må være på når man skal snakkes.

Saken fortsetter under annonsen

De anbefaler å bruke videomøtene kun når det er nødvendig. De anbefaler videre at man ikke går rett fra ett videomøte til et annet, men legger inn overganger der man kan gjøre noe annet. 

Et annen, konkret tips, er å ha datamaskinen stående slik at du ikke ser i kameraet rett forfra, men fra siden. Det kan føles mer naturlig og kan kanskje hjelpe på konsentrasjonen.

Marissa Shuffler anbefaler også at man tar seg tid til å snakke sammen om litt andre ting på videomøtene – i tillegg til det forretningsmessige.

Benytt anledningen til å spørre hvordan folk har det. Det er en måte å knytte folk sammen på i en underlig tid som kan være krevende for mange.