Foto

Istock/ YuraDobro

5 ord å være obs på ved konflikthåndtering

Publisert: 11. mars 2020 kl 08.00
Oppdatert: 11. mars 2021 kl 07.52

LEST OM LEDELSE. Det mener Lise Terp, forfatter av den danske boken «Spind guld på konflikthåndtering». Hun mener at konflikter er lederens ansvar, og at språk er et av verktøyene for å løse dem. 

På nettsiden til danske Væksthus for ledelse, et samarbeid som jobber for bedre ledelse i kommuner og regioner, skriver Terp om ord hun mener ledere bør være spesielt oppmerksomme på ved konflikthåndtering.

Dette er fem av dem:

Bruk oftere ordet:

  • Og

Bruk sjeldnere ordene:

  • Men
  • Man
  • Alltid
  • Aldri


Både «og» og «men» binder setninger sammen. Forskjellen er, ifølge Terp, at «men» har en tendens til å fjerne det som er sagt tidligere. Det viktigste budskapet kommer gjerne etter «men», og det er sjelden positivt. Ved å bruke «og», bygger du i større grad på det du allerede har sagt.

Ulempen ved å bruke bastante ord som «alltid» og «aldri», er at diskusjonen kan spore av til å dreie seg om hvorvidt dette stemmer, eller om det er unntak.

Ordet «man» er problematisk fordi det er generelt; det er uklart hvem «man» er.

Saken fortsetter under annonsen

Terp beskriver for også generaliseringer og lukkede spørsmål som noe av det som kan være konfliktopptrappende, mens åpne spørsmål og et språk der «jeg» gir uttrykk for hva «jeg» ønsker, er mer konfliktdempende.