Toppledere: – Hos oss blomstrer kreativiteten. Mellomledere: – Nuvel.
I Boston Consulting Group (BCG) sin undersøkelse blant 136 nordiske ledere er det en ting som går igjen. Det er et betydelig gap mellom hva toppsjefen tror om tilstanden på det kreative arbeidet i organisasjonen, og hvordan de litt under ser på tingene.
BCG har utfordret lederne med fem påstander som de så skal si seg enten helt eller delvis enig eller uenig i. Svarene viser at hvor man står har en del å si for hva man ser.
På alle spørsmålene som tar opp kreativitet og inspirasjon, er det ledere helt på toppen i konsernet som sier seg mest enig. Ledere litt lengre ned i systemet er gjennomgående mindre enig.
1) Dype diskusjoner i virksomheten vår flyter effektivt fra det abstrakte (de store ideene og visjonene) til det konkrete (spesifikke muligheter og barrierer som skal overvinnes).
Konsernledelsen: 71 helt eller delvis enig
Ledere på andre nivåer: 48 helt eller delvis enig
2) Vi har effektive mekanismer for å dele nye og stimulerende ideer på tvers av organisasjonen.
Konsernledelsen: 56 helt eller delvis enig
Ledere på andre nivåer: 37 helt eller delvis enig
3) Prosesser, strukturer produkter og tjenester blir ofte sett på med nye øyne.
Konsernledelsen: 55 helt eller delvis enig
Ledere på andre nivåer: 37 helt eller delvis enig
4) Vår virksomhet sørger alltid for at det er nok med tid og mental kapasitet hos medarbeiderne til å åpne for ny inspirasjon.
Konsernledelsen: 60 helt eller delvis enig
Ledere på andre nivåer: 46 helt eller delvis enig
5) Hos oss strekker vi oss for å utsette medarbeiderne for det ukjente for å skape inspirasjon.
Konsernledelsen: 51 helt eller delvis enig
Ledere på andre nivåer: 40 helt eller delvis enig
Setter av tid til kreativitet
Det kan være svært krevende å sikre at en organisasjon holder seg oppdatert og inspirert.
Innen IT-bransjen har man gått kanskje aller mest drastisk til verks. Mens Google var tidlig ute og satte av en dag per uke til medarbeidernes egne prosjekter, har nå Microsoft nylig gjennomført et eksperiment med noe av det samme i Japan - et land som er kjent for sine ekstremt lange arbeidsdager.
I august i år fikk alle de 2300 ansatte fri hver fredag med lønn som en del av prosjektet Work-Life Chioce Challenge summer 2019. Det var også satt av ekstra midler til å støtte medarbeidere som ville ta ferie.
«Jobb kortere, hvil og lær masse», var beskjeden fra lederen for Japan-kontoret Takuya Hirano.
Ifølge Microsoft som gjorde en evaluering i etterkant, økte produktiviteten (målt som salg per ansatt) med 40 prosent i denne perioden.
En forklaring skal være at de ansatte jobbet raskere og tok færre og mer effektive møter. Dessuten falt strømkostnadene med 23 prosent.
Ifølge Guardian som har snakket med selskapet, er det uklart om prosjektet vil få permanente konsekvenser for arbeidstiden på kontoret, men det skal være aktuelt med en gjentagelse til vinteren.