Foto

Blazej Lyjak, Dreamstime

Britisk studie

Stressa på jobb? Å være mentor for en kollega kan hjelpe.

Publisert: 11. mars 2019 kl 11.20
Oppdatert: 11. mars 2019 kl 11.38

Hvis du er stressa på jobb, skulle man kanskje tro at det å være mentor og veileder for en yngre kollega bare ble nok et stressmoment i hverdagen. Men slik er det nødvendigvis ikke, viser en studie Michael Gill fra University of Oxford, og Thomas Roulet fra University of Cambridge har gjort av et mentorprogram i britisk politi.

Å være mentor for en yngre kollega så tvert imot ut til å være til hjelp også for mentoren; eller «hjelperen» om du vil.

Mindre angst – mer mening

Forskerne har gjort en studie av et mentorprogram i politiet nettopp fordi det er mye stress i politifolks hverdag.

Gill og Roulet skriver om funnene sine i et innlegg hos Harvard Business Review, og forteller at funnene viser at de som var mentorer rapporterte om lavere nivåer av angst enn politifolk som ikke var mentorer.

Mentorene opplevde også jobben sin som mer meningsfull enn det kollegaene som ikke var mentorer rapporterte om.

Saken fortsetter under annonsen

Å være mentorer for yngre kollegaer brakte erfarne politifolk som i det daglige var mye i møter og som jobbet mye med langsiktige prosjekter nærmere den «virkelige» dag-til-dag politigjerningen.

Hjelp til selvhjelp

I intervjuer med forskerne fortalte de erfarne mentorene at veiledningen av de yngre politifolkene også ga dem selv en arena for å diskutere og reflektere over bekymringer.

De erfarte at ferske og erfarne politifolk bekymret seg over mange av de samme tingene, og etter hvert ble mentor-adept-parene mer komfortable både med å diskutere sensitive problemstillinger og med å dele ulike måter å håndtere det på.

Mentorene fortalte at de ofte opplevde samtalene med de yngre kollegaene som en slags selvhjelp; en slags terapi. Tilliten, og evnen til å dele erfaringer, var imidlertid ikke noe som var der fra dag én. Det utviklet seg over tid.

Saken fortsetter under annonsen

Opplevd støtte

Hvorfor var det å være mentor for andre positivt også for mentorene selv? Gill og Roulet skriver hos Harvard Business Review at de tror årsaken er at de opplever det som en måte å få støtte på.

Selv om politifolk opplever mye stress og press, vanskelige avgjørelser og tøffe situasjoner, så er de ikke så flinke til å søke støtte hos kollegaer. Det er fremdeles knyttet en del fordommer til det å snakke om mental helse. Et mentorprogram gir imidlertid en mulighet til å bygge tillit i en relasjon, som igjen åpner for åpen og ærlig kommunikasjon rundt sensitive temaer, tror forskerne.

Gill og Roulet understreker at det de har gjort er en liten studie, og at det er behov for å forske mer med på tematikken, men de har tro på at det å være mentor har et potensial i seg til å bedre den mentale helsen til mentorer i andre situasjoner. De tror heller ikke at dette er avgrenset til politiet. De tror det samme vil gjelde i en del andre yrkesgrupper.