Læringsfokus eller prestasjonsfokus?
William Brochs Haukedal ved Norges handelshøyskole forteller at næringslivet har tatt til seg en rekke metoder fra idretten de siste 20 årene, som ledd i å skape gode prestasjonskulturer. Erfaringen fra dette viser at det er mulig å øke prestasjonsnivået også i bedrifter, ved å ta i bruk disse metodene. Likevel bør vi stoppe opp og vurdere om prestasjonsfokuset kan gå på bekostning av noe annet som også kan være verdifullt for bedriften, mener Haukedal.
– Man må stille seg spørsmålet om man vil prestere på toppnivå. Det er som regel enorme kostnader forbundet med dette. Ofte krever dette en spissing og ensretting som kan gå på bekostning av en verdifull allsidighet. Om man alltid skal være på topp kan naturligvis variere i ulike bransjer, funksjoner og stillinger, sier han.
Haukedal medgir at et prestasjonsfokus kan lede til at gjennomsnittet av prestasjonene økes. Har du en gruppe med prestasjonskultur, vil innstillingen smitte. Du blir selv prestasjonsorientert.
– Men dette er også et verdispørsmål. Enhver må bestemme dette selv, presiserer han.
Inspirasjon fra idrett og kunst
Han mener at det er fullt mulig å øke sitt eget prestasjonsnivå gjennom trening. Det har metodene fra idretten vist.
– Mer ukjent er det at det også har blitt tatt i bruk lærdom fra utøvende kunst, sier han.
Når man skal prestere møter man etterhvert veiskillet mellom prestasjon og læring, ifølge Haukedal. Da gjelder det å være bevisst på hva du ønsker å prestere innenfor.
– Hvis du fekter, slik som jeg gjør, ønsker du da å vinne konkurranser – eller å dyrke sporten som en kunst? Slike valg får konsekvenser for hvordan du trener og nærmer deg det du holder på med. Du kan ha en ambisiøs trener eller leder som vil at du skal vinne konkurransen, men dette rimer kanskje ikke med dine ambisjoner, utdyper han.
Spissing eller allsidighet?
Dersom du ønsker å vinne, lønner det seg å trene opp en spisskompetanse. Da kan du komme langt, samtidig som noe av allsidigheten forsvinner, mener Haukedal.
– Andre liker å lære, og ønsker heller å fordype seg i de ulike teknikkene. Innen kunstverdenen er mannen bak maleriet «Elg i solnedgang» en vinner økonomisk, mens andre malere hadde helt andre ambisjoner, eksemplifiserer han.
Han mener også at du har tilsvarende valg i en bedrift: vil du bli best innen et snevert område, eller søker du enda bredere kunnskap?
– En ansatt i en bedrift har ofte det samme valget. Ofte velger man å spesialisere seg og rendyrke sin kompetanse. På samlebåndet i en fabrikk, for eksempel, kan man lære seg effektive teknikker, som bidrar til at man fikser jobben raskt og effektivt. Andre kan søke kursing og videreutdanning for å lære noe nytt. Begge tilnærminger er viktige, sier han.