Foto

Flair Images, Dreamstime.com

Kjøper ut folk som ikke passer inn

Publisert: 30. januar 2019 kl 09.15
Oppdatert: 30. januar 2019 kl 09.39

LEST OM LEDELSE: Kristina Sutter-Beime, forsker i foretaksøkonomi ved Örebro universitet i Sverige, har intervjuet 50 ledere i private og offentlige virksomheter til sin avhandling «Den avvikande anställde - en studie av den disciplinära processens misslyckande».

Ifølge den svenske avisen Arbetsliv har hun forsøkt å finne ut hvordan ledere tenker og handler overfor medarbeidere som ikke passer inn. Bakgrunnen hennes er at konfliktsituasjoner i forskning ofte studeres fra medarbeidernes ståsted, mens man vet lite om ledernes holdninger. 

4 situasjoner som går igjen

Ifølge Kristina Sutter-Beime snakket lederne som ble intervjuet om fire typer personer og handlingsmåter som går igjen, skriver Arbetsliv.

  • De som presterer for dårlig – møtes med handlingsplaner og tilbakemeldinger. Hvis det ikke lykkes blir personen kjøpt ut.

  • De som ikke fungerer sosialt – henter ofte inn en ekspert, en adferdsviter eller en arbeidsmiljøetat. Ønsker at den ansatte skal komme til innsikt. Hvis det ikke lykkes blir personen ofte kjøpt ut.

  • De som bryter interne regler – ved grove brudd utestenges personen ganske raskt. Om han eller hun ikke går frivillig, tenker lederne at de kan gå hardere til verks. Ved lovbrudd er politianmeldelse et alternativ.

  • De som av diffuse grunner ikke passer inn - lederne forsøker ikke å korrigere adferd. Det vanlige er at de snakker med den ansatte, forteller om sine følelser, prater om vedkommendes personlige egenskaper, viser til feil i arbeidet, gjør om på turnusordninger, omplasserer eller reduserer personens innflytelse.

 

Saken fortsetter under annonsen