Hodejegere mener vi trenger flere ydmyke ledere
De beste selskapene ledes av ydmyke toppledere, hevdet Jim Collins i sine analyser i bestselger-lederboken «Good to great» for en del år tilbake.
Collins slo et slag for moderate, ydmyke ledere som ikke gjorde så mye utav seg utad, men som var fanatisk drevet av å oppnå resultater, og konklusjonene hans vakte oppsikt. Dette utfordret det stereotypiske bildet man hadde av vellykkede ledere som særs karismatiske og utadvendte.
Karl Alleman og Jule Kalt fra hodejegerselskapet Egon Zehnder skriver i et innlegg hos fastcompany.com at selskaper i større grad bør gå for ydmyke ledere, og de forteller at nye undersøkelser de har gjort har gitt dem en bedre forståelse av hva ydmykhet hos ledere er og innebærer.
– Blir viktigere
De mener at det i ydmykhet ligger en bevissthet rundt hvem man selv er som leder, en vilje til å lære og en forventning om andre menneskers kunnskap og ferdigheter.
Tilsammen er dette trekk ved en leder som gjør at vedkommende lettere inkluderer medarbeidere og team i arbeidet – og skaper en kultur for kontinuerlig læring, noe som igjen skaper innovasjon, skriver Alleman og Kalt.
Hodejegerne tror at jakten på ydmyke ledere kommer til å bli enda viktigere enn før i årene som kommer. I en undersøkelse de har gjort om organisasjonskultur, fant de at unge arbeidstagere rangerte ydmykhet som en av de tre viktigste trekkene hos en leder; sammen med strategi og etikk.
De mener selskaper bør se etter følgende fire trekk for å finne mer ydmyke ledere når de ansetter og forfremmer ledere:
-
Nysgjerrighet. Søk etter ledere som drives av å søke forståelse og ny læring. Dette gjelder også det å lære gjennom tilbakemeldinger.
-
Innsikt. Vær på utkikk etter ledere som bearbeider informasjon fra mange kilder og bruker den til å skape innsikt som tar også tar det tvetydige innover seg og som bryter med det bestående.
-
Engasjement. Ha et øye for ledere som engasjerer både fornuften og følelsen til andre gjennom felles mål og resultater som er positive for mange. Noen ledere henter energi gjennom å knytte bånd til andre og forstå folk på et dypere nivå.
-
Besluttsomhet. Se etter ledere som liker utfordringer, men som ikke lar styrken og meningen i det de gjør vippe over til stahet. Vær på utkikk etter ledere som vil nærme seg risiko med oppfinnsomhet og fasthet, men som likevel beholder hurtigheten og kan endre retning når det trengs.
Undersøkelser Egon Zehnder har gjort viser ifølge Alleman og Kalt at nysgjerrighet henger sammen med evnen til å lære og et ønske om selvinnsikt. Engasjement henger sammen med å være seg selv bevisst og verdsette andres evner.
Besluttsomhet kan på sin side romme det som den populære Jim Collins i sin tid omtalte som «fierce resolve», herunder en utholdenhet til å fullføre den jobben som skal gjøres.
– Håper kunnskapen når styrene
Her hjemme har Bård Kuvaas, professor på Handelshøyskolen BI, en av dem som har stilt spørsmål ved om du er nødt til å være drittsekk for å bli en beundret leder. Han har også sett nærmere på en studie fra Singapore om hvordan ydmyke ledere klarer seg. Forskerne der fant at jo mer ydmyke topplederne var, jo høyere var avkastningen til selskapene.
Han skrev om studien i en kronikk hos Dagens Næringsliv og i BI Business Review. Forklaringen på sammenhengen mellom ydmykhet og avkastning i studien var ifølge Kuvaas at lønnsforskjellene var mindre i toppledergruppene til ydmyke toppledere, samarbeidet i toppledergruppene var bedre og selskapene med ydmyke toppledere hadde mer effektive strategier.
Kuvaas konkluderer med at det er selvfølgelig ikke er tilstrekkelig å være ydmyk for å være en god toppleder, men han viser til at ydmykhet er en egenskap de fleste av oss verdsetter og han håper at kunnskapen om ydmyke ledere også vil nå fram til hodejeger og styrer som ansetter toppledere – slik at de ikke utelukkende ser ette rselvtillit og besluttsomhet.
Innlegget fra hodejegerne i Egon Zehnder hos Fastcompany kan tyde på at i alle fall noen hodejegere er opptatt av ydmykhet hos ledere. Om dette kommer til å resultatere i store endringer når styrer ansetter toppledere, gjenstår å se.