Foto

Roman Samborskyi, Dreamstime

Autentisk lederskap

Er det lurt å alltid «være seg selv» på jobben?

Publisert: 9. desember 2019 kl 07.26
Oppdatert: 9. desember 2019 kl 08.21

Lest om ledelse. «Vær deg selv, så vil alt gå bra» er et råd som går igjen i mange sammenhenger.

Vi bruker også autentisitet – det at folk er seg selv – som en måte å vurdere mennesker på, konstaterer Hannes Leroy, førsteamanuensis ved Rotterdam School of Management, Erasmus University.

Vi liker for eksempel ledere som er «ekte».

Hannes Leroy og kollegene har i studien ‘Being your true self at work’ gått igjennom empiriske studier av autentisitet fra tre tiår. I en pressemelding skriver de at de finner at det å være seg selv ikke er like fordelaktig for alle i alle situasjoner. (Rotterdam School of Management har også laget en video om funnene. Se lenke nederst i artikkelen.)

Hvordan du oppfattes

De skriver at det å være seg selv på jobben - med sine følelser, tanker og ideer – har mange positive effekter; herunder økt selvtillit og at man får andre til å føle seg bedre, mer motiverte og mer energiske på jobben.

Men at du du selv opplever og føler at du er deg selv, betyr det ikke at menneskene rundt deg oppfatter deg slik, påpeker Leroy.

Saken fortsetter under annonsen

«Det som virkelig er viktig hvis du vil lykkes på arbeidsplassen, i betydning at du vil at folk skal se på deg som en bedre leder og en som er flink til å få i havn avtaler, er at du også blir oppfattet som autentisk», understreker Leroy.

Og det er her det ofte går galt, hevder han.

Rådet hans til coacher og andre som jobber for å fremme autentisk lederskap, er at de ikke bare skal være opptatt av at lederen føler seg autentisk, men også av at lederskapet blir oppfattet som autentisk av andre.

Norsk studie

«Autentisk ledelse» har vært et begrep innenfor ledelsesfaget i mange år, og man har særlig vært opptatt av alle de positive sidene.

Det handler om ledere som oppfattes som troverdige og tydelige, ut fra den personen de er. Dette er folk som er «hel ved», og som kjenner sine styrker og svakheter.

Her hjemme gjorde Ragnhild Kvålshaugen fra Handelshøyskolen BI for en del år tilbake en studie som viste at autentisk ledelse oppleves som en effektiv lederstil også i Norge. Studien ble omtalt i Magma.

Saken fortsetter under annonsen

Mer selvopptatte?

Autentisk ledelse kan imidlertid også ha sine ulemper, mener noen forskere.

Dagens Perspektiv omtalte tidligere i høst en kronikk Linda Lai, professor ved Handelshøyskolen BI, skrev i Dagens Næringsliv der hun viste til forskning som peker i retning av at det å være autentisk kan gi mer selvopptatthet og narsissisme.

Lederens personlige identitetsprosjekt kan bli viktigere enn lederrollen og det ansvaret som følger med, og Lai peker på at evne til selvregulering er viktig for å være en god leder – framfor å gi etter for alle mulige impulser, behov følelser, ideer og overbevisninger.

**

Rotterdam School of Management har laget en video der Hannes Leroy forteller om studien. Se den her.