Best i klassen: Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, har høstet skryt for å sette fokus på mangfold i norske bedrifter.

Foto

Ine Schwebs

Dette mener norske toppledere er god lederstil

Publisert: 13. august 2019 kl 22.12
Oppdatert: 14. august 2019 kl 11.01

Spørsmålet er ikke lenger om det lønner seg å være en bærekraftig bedrift, men hvilke tiltak man setter i gang for å komme dit.

– Folk tåler ikke lenger at bedrifter tjener på bekostning av bærekraftsmålene, sier leder i Futureboards, Turid Solvang til stinn brakke under Futureboards og Aftenpostens arrangement om bærekraftig lederskap under Arendalsuka.

Så hvordan kan lederskap sikre mål om både bunnlinje og bærekraftig utvikling?

1. Mangfold

– Man må omgås folk som er ulike en selv. Skaff deg rådgivere og medarbeidere som har en annen bakgrunn, en annen utdanning, en annen legning. Skaff deg folk som tilfører deg noe du ikke har og som gjør at du blir bedre, sier konsernsjef i Dnb, Rune Bjerke.

I toppledergruppene i norske børsnoterte selskaper er det i dag 22 prosent kvinner, mens 10 prosent av topplederne er kvinner, viser analyser fra Core. Dette til tross for at det nærmest er konsensus blant forskere om at det å rekruttere kvinner til lederroller er både lønnsomt og sunt for bedriften. 

I juni viste en rapport utført av Pwc på oppdrag av Storebrand og Care at likestilling ikke bare stimulerer til økt kreativ tenkning, men også at det er svært lønnsomt.

Saken fortsetter under annonsen

De som sier det ikke finnes kvinner å velge mellom, har rett og slett ikke oversikt

Graden av likestilling kan gi en indikasjon på selskapets fremtidige vekst, profitt og muligheter, viser rapporten med navnet Investing in Gender Equality.

Dnb-Bjerke mener norske ledere har gjort en altfor dårlig jobb.

– De som sier det ikke er kvinner å velge blant, de har ikke et vidt blikk. Jeg har sagt mange ganger at det er mellom femti og tjuefem kvinner i Dnb som kunne gått inn i hvilket som helst styre i hvilket som helst børsnotert selskap i Norge. De som sier det ikke finnes kvinner å velge mellom, har rett og slett ikke oversikt.

Rollemodeller er viktig, istemmer Kristin Færøvik, leder i Lundin Petroleum.

– Det er klart at jeg løfter frem kvinnene i bedriften. En av de viktigste motivatorene for meg som ung var å ha en rollemodell i eget selskap. Å si at kvinner tør og blir tildelt også de tunge oppgavene, det er viktig for meg og mine medarbeidere, sier hun.

Målkortet om mangfold må symboliseres fra toppen for å spre seg nedover i organisasjonen, men mangfold stopper ikke ved likestilling mellom kjønn, understreker Bjerke.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har vært ganske flinke til å jobbe med mangfold i kjønnsdimensjoner i Dnb og for så vidt i Norge, men vi ser for lite resultater og fokus på etnisk mangfold, ulikhet i forhold til kompetanse og sosial bakgrunn i selskapsledelser, sier han.

2. Skap verdier, ikke bare verdiskaping

Det er viktig å ha et sett verdier bedriften står på, uavhengig av avkastning, mener de tre topplederne.

Et selskaps verdier kan fungere som et felles språk på tvers av landegrenser og øker forståelsen blant arbeidstakere av meningen bak eget arbeid. Det høres kanskje selvsagt ut, men ifølge det globale analysebyrået Gallup er det få som tror på egen bedrifts verdier.

Kun 23 prosent mener de bruker organisasjonens verdier i arbeidet hver dag, og 27 prosent oppgir at de tror på bedriftens verdier.

– Vi kan ha så mye prosedyrer vi vil, men det er er verdier som er selve limet i organisasjoner, sier Bjørn Haugland, leder for Norge203040.

Verdier betyr ikke noe med mindre de aktivt brukes. Først må de artikuleres, så må de integreres og implementeres, understreker han. I internasjonal sammenheng må verdier også oversettes på tvers av kulturer slik at ansatte i organisasjonen føler de har en dypere forståelse av hverandre og det de jobber for.

Saken fortsetter under annonsen

Verdibasert ledelse vil bli enda viktigere fremover, skal vi tro Haugland.

Vi er godt på vei vekk fra tomme verdier

– Det er det som blir mer og mer moderne fremover, og det er noe norsk og nordisk over det. Det er noe vi kan være stolte av, men det må komme ned fra plakatene på veggene og inn i det vi gjør og jobber med hver eneste dag, sier han.

Bedriftsverdier er helt essensielt, mener leder i Norge203040, Bjørn Haugland.

Foto

Ine Schwebs

Vi er godt på vei vekk fra tomme verdier, mener Matts Johansen, leder for Aker Biomarine.

– Hvis du ser på de 100 største selskapene i USA, så har halvparten av dem de tre, samme verdiene: Integritet, team-work og costumer focus. Det betyr ingenting for deg, sier han.

Selv har Johansen brukt et helt år på å finne ut av hva verdiene til Aker Biomarine skal være, og endt opp med hele åtte definerende setninger - stikk i strid med konsulenters anbefalinger om at jo kortere budskap, jo bedre.

Saken fortsetter under annonsen

– Å virkelig forstå hva som er DNAet, hva som representerer oss og bruke de ordene som litt er vårt stammespråk, er helt essensielt for å få det til å funke, sier han.

3. Senk risikoen for tilrettelegge for flere sjanser

Å redusere vekt fra skuldrene til sine ansatte er en viktig lederoppgave. Med mindre press får ansatte større spillerom til å utfolde seg, ta vanskelige beslutninger og tørre å ta sjanser. Norske ledere er flinke til å forvalte ressurser, men jobber ikke nok med å skape marked og nyskapning innad i markedet, mener Matts Johansen.

– For å nå mange av disse bærekraftsutfordringene tror jeg vi må tenke mer slik, sier han.

– En ting jeg kjemper veldig for i min organisasjon, er at jeg og styret må motivere hele organisasjonen og avlaste risiko for de ansatte så de tør å ta en sjanse.

Ledelse i dag handler mye om tilrettelegging

Samtidig må man tilrettelegge for dem med den rette kompetansen og forsøke å plassere beslutninger så nære de som jobber med den gitte problemstillingen som mulig. Ledelse i dag handler mye om tilrettelegging, argumenterer Johansen.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg tror problemet i Norge i dag er at det er mer karrierefremmende å sitte stille i båten enn å ta sjansen det er å prøve på nytt og kanskje feile, sier han.

Som aktiv skater i tillegg til toppleder, har han en helt egen anekdote som demonstrerer nettopp dette: More skateboarders in the boardroom. Han forklarer poenget i tre punkt - for det første oppnår man kun progresjon som skater når man gjør noe man ikke har gjort før. For det andre er man nødt til å bestemme seg for hvilke triks man skal ta når man står på toppen av rampen.

– Nøler du underveis, så tryner du. Sånn er det i næringslivet også.

– Det tredje er at du må ta nok fart. Hvis ikke du har nok fart, så lander du heller ikke.