Johan Olav Koss tok tre OL-gull i 1994, og knuste verdensrekorden med 13 skunder på 10.000 meter.
Foto
Lise Åserud / NTB scanpix
Prestasjonskultur

– Det handler om trening

Publisert: 14. januar 2019 kl 08.30
Oppdatert: 16. januar 2019 kl 09.42

OL på Lillehammer 1994: Norges gullhåp Johan Olav Koss er i ferd med å ta igjen tyske Frank Dietrich med en runde på 10.000 meter skøyter. Til tross for dette kjemper Dietrich om bronsen på distansen. Koss kommer i mål, og knuser verdensrekorden med 13 sekunder. Han har allerede tatt to gull i Lillehammer OL.

Ifølge tidligere Olympiatopp-sjef Bjørge Stensbøl representerer et case som dette en gylden anledning til å gjøre endringer. Det er når man er på topp at det viktig å være endringsvillig.

LES OGSÅ: Ulike veier til gode prestasjoner

Mannen som hadde treneransvaret for Koss i 1994, Hans Trygve Kristiansen, støtter Stensbøl langt på vei, men presiserer at endringene må bygges på det som fungerer.

– Endrer vi for mye, kan vi risikere å rive ned byggverket vårt. Vi skal være endringsvillige hele tiden. Å ha mot til å våge å søke nye løsninger er som regel en suksessfaktor. Men det er viktig at vi bygger på det som ligger i bunnen, forklarer han.

Prestasjoner versus resultater

Kristiansen er opptatt av at vi skal ha fokus på prestasjonen i en prosess, og ikke tenke resultater med en gang. Med gode prestasjoner vil resultatene komme på sikt. Det er individ, coachingen og prestasjonene som driver oss fremover.

Saken fortsetter under annonsen

– Er det like lett å tenke prestasjonskultur på samme måte i næringslivet?

– Det er ikke vanskelig å overføre denne kulturen til næringslivet. Det som tradisjonelt har begrenset muligheten til å øve frem en god prestasjonskultur har faktisk vært økonomene. Tallfokuset kan bli utfordrende. I stedet må man, som i idretten, fokusere på teknikk. Med øving blir denne forbedret. Slik er det med økonomiske resultater også: De vil komme når teknikken sitter, forklarer han.

Han mener at næringslivet fortsatt er for KPI-fokusert (Key Performance Indicator, journ.anm.). Men dyrking av prestasjonskultur handler ikke om målinger.

– I enkelte tilfeller handler det faktisk om å måle så lite som mulig. Selv om vi lever av resultatene bør vi unngå å fokusere for mye på dem i slike prosesser, sier han.

Tålmodighet

Hans Trygve Kristiansen gjennomfører i dag kurs i ledelsesutvikling, virksomhetsutvikling, fokusert trening, profesjonell presisjon og tydelig samspill med konseptet «Fra ord til handling». Han mener at det har blitt stadig mer forståelse for at vi må trene mer på de gode prestasjonene i næringslivet. Det har skjedd mye, spesielt de siste 10 årene.

Foto
Tidligere skøytelandslagstrener Hans Trygve Kristiansen jobber i dag som lederrådgiver. En god prestasjonskultur må øves frem, mener han. Foto: Bård Andersson.

Saken fortsetter under annonsen

– De beste er opptatt av trening og prestasjoner. Det er økende fokus på god ledelse, og på å skape god kultur. I dag finnes det flere ledere med visjoner og kulturfokus enn tidligere. Medarbeiderne er dessuten mer i fokus, og de er langt mer involverte i prosessene. For 10 år siden var det ikke så vanlig som i dag at medarbeiderne er med på bedriftenes verdigrunnlag. Det vitner om økt profesjonalitet og godt medarbeiderskap, utdyper han.

Både ledere og medarbeidere stiller spørsmål om hva som skal til for å bli enda mer profesjonelle. Det viser at vi er på riktig vei, ifølge Kristiansen.

– Ingen slipper unna når denne innstillingen råder i en organisasjon. Alle er involverte og ansvarliggjorte. Når medarbeiderne føler at de er betydningsfulle gir de bedriften mer energi, legger han til.

Fokuset på å bedre prestasjonskulturen skaper en stor prosentvis økning av resultatet på lengre sikt, mener han.