Foto

Ivan Kruk, Dreamstime

Innlegg på sosiale medier kostet dem jobben

Publisert: 15. april 2019 kl 08.29
Oppdatert: 15. april 2019 kl 08.29

LEST OM LEDELSE: Hva vil en potensiell arbeidsgiver finne av innlegg og bilder hvis/når han eller hun søker deg opp i sosiale medier? Og – hvis du sitter på arbeidsgiversiden og skal ansette noen – hva reagerer du på av innlegg i sosiale medier?

Det amerikanske karrierenettstedet The Muse har samlet sammen åtte historier om jobbsøkere som nesten hadde landet en ny jobb, men som tapte på målstreken på grunn av noe de hadde lagt ut i sosiale medier.

Dette er kortversjonen av to av eksemplene:

Aggressiv debattant

Brewer Home Buyers i Georgia kom over Facebook-innlegg der en som hadde søkt jobb hos dem postet innhold om politikk. Dette var i seg selv verken noe problem eller uvanlig, det pågikk en presidentvalgkamp på denne tiden og det var mange som engasjerte seg i politikk.

De noterte seg imidlertid at kandidaten argumenterte både ivrig og aggressivt mot enhver som hadde andre meninger.

Selskapet forteller til The Muse at de vurderte det de så, og kom til at dette var en person som ville kjempe imot hvis noen i teamet ønsket å ta et prosjekt i en annen retning enn det vedkommende selv hadde i tankene. De legger videre til at de ønsker at folk som jobber i team hos dem skal være i stand til å sette ulikheter til side og samarbeide.

Saken fortsetter under annonsen

Som arbeidsgiver satt de med en følelse av at kandidatens Facebook-innlegg viste at han ikke ville klare å jobbe på en slik måte. Kandidaten fikk ikke jobben.

Løy om dødsfall

Et annet eksempel av den mer bisarre sorten er hentet fra en rekrutteringsprosess til bemannings- og rekrutteringsbyrået KBC Staffing i Bay Area. Her ringte kandidaten ifølge The Muse i siste øyeblikk for å avlyse jobbintervjuet. Moren hennes var død, fortalte hun. Arbeidsgiveren hadde full forståelse og fant en ny dato.

Etter en stund tok jobbsøkeren kontakt igjen og sa at hun trengte litt mer tid. Det var også greit.

Men så søkte noen henne opp på Facebook, og der fant de et bilde der hun og moren var ute og spiste middag sammen – etter at moren angivelig var død. Arbeidsgiver sendte kandidaten en skjermdump av bildet, og hørte aldri fra henne igjen.