7 nyttige spørsmål når du forbereder en beslutning
LEST OM LEDELSE: Det finnes neppe ingen fasit med to streker under svaret, men Theodore Kinni - skrivende redaktør i strategy-business.com, et nettsted i sfæren til konsulentselskapet PwC - har sett seg lei på utsagn av typen «ta beslutningene før du må».
I et innlegg hos strategy-business.com snur han problemstillingen på hodet, og spør: Hvorfor skal du ta en beslutning før du må?
Situasjonen forandrer seg
Et av argumentene hans, er at hvis du venter, så utvikler saken seg slik at du som leder i mindre saker kanskje ikke trenger å ta noen beslutning overhodet. Enten fordi noe i omgivelsene er endret, slik at det ikke lenger er nødvendig, eller fordi folk som er direkte involvert har funnet ut av det seg imellom.
Men hva hvis du skal ta en viktig beslutning? «Hvis du tar den før du må, gambler du på at ingenting vil forandre seg før tiden er kommet for å handle», skriver Kinni.
Han trekker linjen videre, og hevder at hvis det dukker opp endringer etter at du har tatt har beslutningen, men før du har handlet, så kan du gå i den tankefellen som psykologene Daniel Kahneman og Amos Tversky har omtalt som «forankring og justering».
Hvis du har tatt en beslutning som er forankret hos deg – som gjelder et pengebeløp, for eksempel – og deretter mottar ny informasjon som gjør at du må revurdere, så har det justerte estimatet ifølge psykologene en tendens til å ende opp for nær den første, forklarer han.
Kinni mener at resultatet kunne blitt bedre hvis du hadde ventet med å ta beslutningen; da hadde du sluppet å gjøre halvgode justeringer i etterkant.
Du kan gå i den tankefellen som psykologene Daniel Kahneman og Amos Tversky har omtalt som «forankring og justering».
Forbered beslutningen
Theodore Kinni minner om en bok som kom ut for noen tiår siden. Den het «Decision Traps», og ble skrevet av professorene J. Edward Russo and Paul J. H. Schoemaker. I boken gir de ifølge Kinni råd om hvordan man kan unngå å stupe inn i en beslutning på direkten.
Det handler om å ta noen valg rundt hvordan beslutningsprosessen skal være.
- LES OGSÅ: Professor Paul O. Brunstad og topplederne Kristin Skogen Lund, Per Bleikelia og Tom Georg Olsen om beslutninger.
– Beslutningsvegring er et ledelsesproblem
Kinni har hos strategy-business.com plukket ut noen av de spørsmålene som anbefales i boken som handler om timing. For det er ingen fasit. Noen ganger krever en beslutning lang tid, andre ganger må den tas raskt. Det avhenger av situasjonen. Men for å tenke igjennom hva det er du faktisk har med å gjøre, kan spørsmålene Kinni har plukket ut være til ettertanke:
-
Er dette en beslutning som må tas?
-
Må den tas nå?
-
Hvor mye tid har man brukt på å ta beslutninger som dette tidligere?
-
Hvor lang tid bør det ta å ta denne beslutningen?
-
Når bør den tas?
-
Er tidsfristene vilkårlig satt eller er de virkelige?
-
Hvor mye tid bør jeg forvente å bruke på hver enkelt fase i denne beslutningsprosessen?