Fra tilknytningsteori, som handler om erfaringer fra nære relasjoner, vet man at rundt 60 prosent av befolkningen har en trygg tilknytningsstil, 20 prosent har en unnvikende stil og 20 prosent har en engstelig stil. Den samme fordelingen gjelder ledere, viser en kartlegging av tilknytningsstilen til over 800 norske ledere.

Foto

Julija Prelic, Dreamstime

Ny forskning

Tidlige erfaringer i livet påvirker hvordan ledere håndterer tilspissede situasjoner som voksne

Publisert: 4. april 2019 kl 12.40
Oppdatert: 4. april 2019 kl 13.17

Hvilken type følelsesmessige bånd til dine nærmeste har du med deg fra barndommen din og andre livserfaringer?

Jo mer unnvikende og engstelig barndommen og livserfaringene dine har gjort deg, jo mer sannsynlig er det at du som leder håndterer jobbsituasjoner som utfordrer tryggheten din på en dårligere måte enn det trygge ledere får til.

Dette kommer frem i studier som er gjort av tilknytningsstilen til over 800 ledere i Forsvaret og i privat og offentlig sektor.

Man skulle tro at ledere som gruppe var noe tryggere, men vi finner ikke det

Ny måte å forstå ledere på

Det vanlige når man vurderer hvordan ledere er forskjellige, er å bruke IQ-tester og ulike personlighetstester. 

Foto

– En måte å forstå vår utvikling på, er å se den i lys av hvilke erfaringer vi har fra nære relasjoner med foreldre, kjæreste og bestevenner. Det gjelder også ledere, sier Per-Magnus Moe Thompson, som har skrevet doktorgradsavhandling om hvordan tilknytningsstil påvirker lederevne. Foto: Anita Myklemyr

Per-Magnus Moe Thompson førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, lederutvikler i selskapet Keiron og psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR), har imidlertid valgt en annen tilnærming i doktorgradsavhandlingen sin: Han ser på hvordan det som innenfor psykologi kalles tilknytningsstil påvirker lederevne.

Saken fortsetter under annonsen

– En måte å forstå vår utvikling som mennesker på, er å se utviklingen i lys av hvilke erfaringer vi har fra nære relasjoner med foreldre, kjæreste og bestevenner; de som har vært viktigst for oss her i livet. Dette gjelder også ledere, sier Thompson, som i januar disputerte med doktorgadsavhandlingen «All you need is love? Investigating leadership from leaders' attachment experiences».

4 av 10 ledere er utrygge

Tilknytningsstil er noe som utvikles hele livet, men tidligere studier har ifølge Thompson vist at rundt to tredjedeler av voksne mennesker har en ganske lik måte å være i relasjoner på som da de var to-tre år. De forholder seg også ganske likt til egne og andres følelser. Basisen dannes med andre ord tidlig, selv om tilknytningsstilen kan utvikles senere i livet.

– En som har hatt lite tilstedeværende og empatiske foreldre, kan få en «second chance» i en kjæreste som er både empatisk og tilstede og utvikle en mye tryggere tilknytningsstil, sier psykologen.

Fra tilknytningsteorien visste Thompson og forskerkollegene at rundt 60 prosent av befolkningen har en trygg tilknytningsstil, 20 prosent har en unnvikende stil og 20 prosent har en engstelig stil. Kartleggingen de selv har gjort av tilknytningsstilen til over 800 norske ledere viste at fordelingen var den samme her som i befolkningen for øvrig.

– Vi hadde trodd vi ville finne forskjeller, for eksempel på medarbeidere og ledere, men vi ser ingen forskjeller. Man skulle tro at ledere som gruppe var noe tryggere, men vi finner ikke det. De er like.

Unnvikende ledere trekker seg unna, og kan bli mer fiendtlige og konfliktsky

Saken fortsetter under annonsen

Trekker seg unna

Et skilles mellom tre overordnede tilknytningsstiler: trygg, unnvikende og engstelig (se utdypende forklaring i faktarute nedenfor). At så mange som 4 av 10 ledere har en utrygg tilknytningsstil i form av enten en unnvikende stil eller en engstelig stil, kommer til overflaten i tilspissede situasjoner på arbeidsplassen, viser de nye forskningsresultatene.

Så lenge lederen har det bra på jobben, finner forskerne nesten ingen forskjeller på lederadferden til ledere med ulik tilknytningsstil. Da kan også utrygge ledere oppleves som gode og forståelsesfulle ledere. Men hvis utrygge ledere er i situasjoner der de ikke får dekket sine egne grunnleggende, psykologiske behov – frihet, fellesskapsfølelse og mestring av lederrollen – skjer det noe. Da blir de dårligere ledere for sine medarbeidere enn det trygge ledere er. Da slår tilknytningssystemet inn.

– Vi snakker om tilknytningssystemet som et biologisk forankret system som slås på når folk er redde eller føler seg truet, forklarer psykologen.

– Hvordan påvirker utrygge tilknytningsstiler måten lederne leder på i vanskelige situasjoner?

– Unnvikende ledere, som snakker lite om følelser og som har vært vant til å høre at de «må ta seg sammen», blir kaldere. De trekker seg unna, kan bli mer fiendtlige og konfliktsky. De viser lite toleranse for andres sårbarhet. Sine egne følelser «slår de av». De er tilsynelatende likegyldige og blir vanskeligere å lese. Med engstelige ledere er det motsatt. De blir redde for å ikke bli likt. De trenger masse bekreftelse i vanskelige situasjoner, og er utrygge på om de kan stole på andre. De «tester» andre, og kan også bli veldig redde og sinte.

Artikkelen fortsetter nedenfor faktaruten

Saken fortsetter under annonsen

Hvilken tilknytningsstil kjenner du deg mest igjen i?

Vi vil alle ha erfaringer som kan passe inn i alle de tre hovedkategoriene, men de fleste vil kjenne seg mest igjen i én av kategoriene.

Trygg

Du har hatt foreldre, venner og kjærester som har vært:

  • tilgjengelige - de har vært der for deg når du har trengt det
  • sensitive - de har forstått når du hva trenger for å få det bedre når noe er vanskelig
  • responsive - de har hjulpet deg og trøstet deg når du har trengt det

Mennesker som har dette som hovederfaring, har erfart at det er positivt å kunne fortelle om vanskelige ting til andre. De har erfart at de blir forstått, og klarer å nyttiggjøre seg av andres støtte. De har ofte nære, stabile og mindre konfliktfylte relasjoner til andre.

Unnvikende

Du har hatt foreldre som har vært kjølige og distanserte. Du har lært at man «tar seg sammen» når noe er vanskelig, og at man verken viser eller snakker om følelser i særlig stor grad.

Voksne med en unnvikende tilknytningsstil strever med å vise og kjenne på egen sårbarhet. De tar seg sammen, snakker lite om følelser og har en tendens til å ha liten toleranse for svakhet. I noen tilfeller ser de ned på svakhet. De får heller ikke helt tak i hva de selv føler og trenger.

Engstelig

Du har erfaringer med å bli møtt med varme og at det kan være godt å lene seg på noen, men du har også opplevd mye av det motsatte. Noen ganger var det kanskje du som måtte trøste mamma. Livserfaringene dine har vært preget av uforutsigbare eller skremmende og/eller utilgjengelige foreldre.

Voksne med denne typen erfaringer, blir gjerne usikre. De lurer på om de faktisk kan stole på folk og har behov for bekreftelse og anerkjennelse. De har et behov for å bli likt. I konflikter kan de ofte bli pågående, redde eller sinte.

Kilde: Per-Magnus Moe Thompson

Bommer på følelsene

Thompson bruker et eksempel der en unnvikende leder får en dårlig tilbakemelding på en 360-graders lederevaluering. Han eller hun vil da fort begynne å skylde på andre. De har ofte et negativt bilde av folk rundt seg, samtidig som de har vanskelig for å ta vanskelige følelser innover seg.

Et annet eksempel kan være en unnvikende leder som får en fortvilet medarbeider inn på kontoret. Denne lederen vil ifølge psykologen sannsynligvis bli overdrevent løsningsorientert på sak, og unngå å snakke om medarbeiderens følelser.

– Det medarbeidere trenger i en fortvilet situasjon, er å få forståelse for følelsene de har, samtidig som man snakker om løsninger, sier psykologen, som understreker at ledere har et ansvar for at medarbeiderne har det bra, uten at det betyr at de ikke samtidig kan stille krav.

– Noen ganger handler det om å møte andres følelser; å validere følelser. Andre ganger handler det om å si unnskyld. Her vil en trygg leder opplagt stille sterkere enn utrygge ledere.

Trygge ledere gjør oftere disse tingene på automatikk, mens unnvikende ledere er dårligere til å gi medarbeiderne sine omsorg og støtte.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette har vi data på fra en militærstudie. Unnvikende ledere klarer i mye mindre grad enn trygge ledere å ta godt vare på medarbeiderne sine i ekstremsituasjoner.

Hvordan krangler du med partneren din?

Det finnes ulike tester for tilknytningsstiler på nettet, men ifølge psykolog Per-Magnus Moe Thompson får du også en god pekepinn ved å tenke gjennom hvem du blir når du krangler med partneren din.

Noen ledere vil nok tenke at det er forskjell på hvordan de blir når de krangler med partneren sin og hvordan de er når de er presset i lederrollen, men dataene fra Thompsons doktoravhandling viser noe annet. Mange ledere som rapporterer at de trekker seg unna og lukker seg overfor partneren i vanskelige situasjoner, viser det samme mønsteret i lederrollen.

Er du den sinte og pågående i krangler med partneren din? I så fall har du kanskje en engstelig tilknytningsstil. Eller er du den som trekker deg unna? En som blir unnvikende i relasjonen når det drar seg til? Da kan du ha en unnvikende tilknytningsstil.

Kjenn deg selv

Er det nyttig for ledere å vite noe om sin egen tilknytningsstil? Det er tross alt et trekk som er ganske stabilt gjennom livet. Svaret er ja, mener Thompson, som viser til at det er godt startpunkt for selvrefleksjon.

– Det kan være nyttig å ha en forståelse av hvem man blir som leder når det snører seg til. Når jeg føler meg presset, truet, stresset eller presset opp i et hjørne i lederrollen min, hva skjer med meg da? Blir jeg redd og utrygg, en som trenger bekreftelse fra medarbeiderne mine? Eller blir jeg kald og kjølig, en som dytter folk unna? Eller står jeg ganske støtt i det trøkket der?

Thompson viser også til at forståelse av tilknytningsstiler kan gi innsikt i hvorfor medarbeidere reagerer ulikt i vanskelige situasjoner. Medarbeidere har, som ledere, ulike tilknytningsstiler og ulike måter å reagere på press og stress på. Noen vil ha behov for å bli møtt med mer trygghet, nærhet og tilgjengelighet enn andre.

– Å endre tilknytningsstil er ikke noe man gjør på lederkurs?

Saken fortsetter under annonsen

– Nei, men vi ser at terapi over tid kan ha en god effekt. Man kan også tenke seg at ledercoaching kan ha effekt.

Om forskningen

  • «All you need is love? Investigating leadership from leaders' attachment experiences», doktorgradsavhandling ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, av førsteamanuensis Per-Magnus Moe Thompson.

  • Studiene som danner grunnlaget for doktorgradsavhandlingen er gjort av Thompson, BI-professorene Lars Glasø og Stig Berge Matthiesen, samt Thomas Fosse og Joachim Skouverøe ved Forsvarets høgskole.

  • Alle målingene er gjort ved hjelp av spørreskjemaer. Ledere svarte på spørsmål om tilknytningsstil og i hvilken grad de opplevde at deres grunnleggende psykologiske behov (mestring, autonomi og felleskap) var dekket på jobb. Medarbeiderne til disse lederne svarte på spørsmål som omhandlet lederstil, måten de følte seg ivaretatt på, hvordan de opplevde kvaliteten på relasjonen de hadde til lederen sin, etc.

  • Eksempler på spørsmål om tilknytningsstil: I forholdet til den som står deg nærmest, i hvilken grad passer påstandene for deg?
    – Jeg bekymrer meg over å bli forlatt
    – Jeg blir nervøs når partneren kommer for nær meg
    – Hvis jeg ikke får partneren min til å vise interesse for meg, blir jeg opprørt eller sint.