Som toppsjef i PepsiCo, som er et globalt merkenavn, har Indra Nooyi vært en av verdens mest profilerte kvinnelige næringslivsledere. 

Foto

Brendan Smialowski, APF PHOTO/ NTB Scanpix 

Avtroppende Pepsi-sjef

Vil nå jobbe for å få flere kvinner inn i toppjobbene

Publisert: 20. august 2018 kl 10.20
Oppdatert: 20. august 2018 kl 10.44

Tidligere i sommer kom meldingen om at toppsjef Indra Nooyi (62), slutter i PepsiCo Inc.

Hun har hatt stillingen i 12 år, og som øverste leder i et så profilert selskap som Pepsi har Indra Nooyi dermed vært en kvinnelig toppsjef som har vært synlig for en hel verden. Noe som ikke er hverdagskost, all den tid de fleste topplederstillinger i næringslivet innehas av menn.

Vil få fram flere kvinnelige ledere

Indra Nooyi har ingen ny toppjobb hun går til. I et intervju med Bloomberg forteller hun at skal ha ferie; se på baseball, høre på musikk og gå i skogen. Det hun imidlertid har planer om, sier hun i samme intervju, er å jobbe for å få fram flere kvinnelige toppledere. Dette er et arbeid som har pågått over tid i mange land, også i Amerika, men hvor det har vist seg at det tar lang tid å få resultater.

Bloomberg skriver at arbeidet med å få flere kvinner inn i konsernsjefjobbene ser ut til å ha stoppet opp.

Går i gang umiddelbart

Saken fortsetter under annonsen

Indra Nooyi vil bidra til å utvikle flere talenter for å sikre at kvinner er representert i toppen i næringslivet i Amerika. Den avtroppende PepsiCo-sjefen mener at folk som henne, som slutter i toppjobber, har et ansvar for «å kjempe den gode kampen for å utvikle kvinner, være mentorer for dem og støtte dem», slik at man kan få flere godt kvalifiserte kvinner – og Nooyi mener det finnes mange av dem – inn i styrerom, toppledergrupper og konsernsjefjobber.

– Mitt arbeid begynner med en gang jeg slutter i PepsiCo, fordi jeg nå kan gjøre ting som jeg var avskåret fra å gjøre da jeg var toppsjef i selskapet, sier Nooyi til Bloomberg.

Ifølge tall fra Catalyst, vil antallet kvinnelige konsernsjefer blant 500 av USAs største selskaper, S&P 500-listen, falle til 23 når Nooyi slutter i jobben.

– Toppleders engasjement har effekt

Foto

– Rollemodeller er viktig, sier Mari Teigen, leder for Core - senter for likestillingsforskning. (Foto: Institutt for samfunnsforskning)

Har det noen effekt at profilerte kvinnelige toppledere som har sluttet i jobben engasjerer seg for å få flere kvinner inn i topplederjobber? Vi spør Mari Teigen, leder for Core - senter fore likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning.

– Vi vet ikke så mye om hva kvinner som slutter, og ikke lenger er i posisjon, kan gjøre. Men det vi kan si ganske klart, er at en toppleders engasjement og arbeid for å få fram kvinner i egen organisasjon har stor betydning for å få til likestillingsendring. Det vet vi fra forskning både i Norge og USA, sier Teigen.

Saken fortsetter under annonsen

De norske forskerne vet ikke så mye om forskjellen på kvinnelige og mannlige toppledere i denne sammenhengen. Norske studier viser riktignok at kvinnelige toppledere er mer engasjert i problemstillingen enn det menn er, men forskerne vet ikke så mye om hva de kvinnelige topplederne faktisk gjør i sakens anledning.

Redde for å bli «hun likestillingsdama?»

– Når du som kvinne er innenfor, i hvor stor grad pusher du denne problemstillingen i ledergrupper og styrerom?, spør Mari Teigen.

– Mitt inntrykk er at mange kvinner i toppstillinger ikke har lyst til å være «hun likestillingsdama». Mannlige toppledere som er tydelige i likestillingsspørsmål, som for eksempel Rune Bjerke i DnB, ser ut til å ha vel så stor effekt.

Våren 2018 viste Topplederbarometeret fra Core - senter for likestillingsforskning at bare 21 av de 200 største selskapene i Norge har en kvinne som toppsjef.

Saken fortsetter under annonsen

– Har innsidekunnskap

– Indra Nooyi har som toppsjef i det profilerte selskapet PepsiCo vært en av verdens mest synlige kvinnelige toppledere? Hva tror du akkurat hun kan få til?

– Rollemodeller er viktig, og hun sitter antagelig på en type innsidekunnskap som er nyttig. Vi ser stadig at det er tusen forklaringer på hva som er problemet, men nettopp det å ha innsidekompetanse og erfaring og at hun forsøker å gjøre noe med problemet umiddelbart, høres bra ut. Samtidig vil det å ha en institusjon i ryggen ofte være viktig for å skape endring. Det blir spennende å se hva hun faktisk får til.