Vil ha flinke folk med dårlig selvtillit
Å være en «insecure overachiever», en usikker medarbeider som leverer over standard, kan gjøre deg svært populær hos arbeidsgiverne, skal vi tro Laura Empson, professor i ledelse ved Cass Business School i London.
Ifølge Personal och Ledarskap, som har intervjuet professoren, bygger Empson påstanden sin på flere hundre timer med intervjuer som hun gjennom 25 år har gjennomført i forbindelse med forskning. Hun har særlig jobbet med konsulent-, regnskaps- og advokatbransjen.
- LES OGSÅ: Når stress blir skadelig
Få sier det høyt
Empson er nå ute med boken «Leading Professionals: Power, Politics and Prima Donnas». Til Personal och Ledarskap forteller hun at hun ble introdusert for konseptet «usikre overpresterere» av personaldirektøren i en verdensledende serviceorganisasjon. I dette selskapet lette de aktivt etter folk som hadde prestert ekstremt bra på flere områder på skolen, men som samtidig var motivert av en dyp følelse av usikkerhet; noe selskapet identifiserte gjennom tester og intervjuer.
Nå skal det sies, fremdeles ifølge Empson, at det er få selskaper som sier rett ut at de leter etter usikre kandidater med dårlig selvtillit. De sies heller ikke høyt at kandidaten må jobbe til han stuper eller at vedkommende hele tiden skal kjenne på at han ikke er verd lønnen han får.
De lette aktivt etter folk som hadde prestert ekstremt bra på flere områder på skolen, men som samtidig var motivert av en dyp følelse av usikkerhet.
Kan jobbe seg i senk
Rent produktivitetsmessig er det en fordel for bedriften med usikre ansatte som er klare til å jobbe hardt for innfri høye krav. Ofte kan bedriften også opprettholde sosial kontroll og sterke normer, uten at medarbeideren kanskje tenker over det. Han eller hun kan jobbe lange dager, og tenker at det er normalt; fordi alle de andre også gjør det.
For medarbeideren kan det ifølge Empson på en måte oppleves som en fordel å bli rekruttert inn i et eliteselskap som har en slik kultur. Dette fordi selskapets høye status blir en integrert del av identiteten deres. Men – risikoen er at de jobber så mye at de går på et mentalt eller fysisk sammenbrudd.
Kjenner seg igjen
Det er selvfølgelig all grunn til å stille spørsmål ved etikken i å bevisst rekruttere på denne måten. Hva slags menneskesyn har en bedrift hvis målet er å bevisst presse medarbeidere med lav selvtillit til å jobbe mye hardere enn de har godt av? Og – hvordan har egentlig en medarbeider det hvis vedkommende føler at han eller hun jobber under et sterkt press hele tiden?
Empson forteller imidlertid i intervjuet at hun opplever at beskrivelsen hun gir av den «usikre overprestereren» får mye oppmerksomhet rundt om.
Hvorfor? Mange forteller henne at de kjenner igjen trekk fra sin egen arbeidsplass.