VERDENS BESTE LEDER: Pablo Isla i klesprodusenten Inditex topper Harvard Business Reviews liste over verdens 100 beste ledere. 

Foto

AFP Photo / Miguel Riopa

Verdens 100 beste ledere - 3 er kvinner

Joakim Birkeli Jacobsen
Publisert: 26. oktober 2018 kl 11.05
Oppdatert: 26. oktober 2018 kl 11.39

Nylig kom Harvard Business Review sin kåring av verdens 100 beste ledere.

Kåringen ble startet i 2010 av blant annet den norske ledelsesprofessoren Morten T. Hansen, og er den mest omfattende av sitt slag. Det dreier seg ikke bare om aksjepriser og årsresultat – det handler om vekst og stabilitet over lengre tid, og som følge av det har lederne på lista hatt lederstillingen sin i 16 år i snitt. I tillegg har lederen og virksomhetens rolle innen bærekraft, miljø og samfunnsmessige påvirkninger spilt en rolle i rangeringen, samt evnen deres til å takle store endringer i omgivelsene de opererer i.

Helt på topp ligger spanjolen Pablo Isla i Inditex, ett av verdens største klesselskaper, som står bak konsepter som Zara, Bershka og Massimo Dutti. Dette er en mann på 54 år uten verken MBA (akademisk grad i økonomi og ledelse) eller en ingeniørgrad, og en av de få på listen som ble rekruttert eksternt. Hele 87 av 100 fikk topplederstillingen sin gjennom interne forfremmelser, noe som har vært trenden i mange år.

Andreplassen går til amerikanske Jensen Huang i Nvidia, som produserer grafikkort til datamaskiner. Tredjeplassen tar franskmannen Bernard Arnault i LVMH, som står bak kjente luksusgoder som Möet, Hennessy og Luiv Vuitton.

Saken fortsetter under figuren

 
Saken fortsetter under annonsen

Amerika-show

Av verdens 100 beste ledere er det en stor slagside i hvilke land som er representert. Tre land står for 63 prosent av hele lista. Japan har fem topp-plasseringer. Frankrike har ni. Verdens beste ledelsesland, med hele 49 oppføringer på topp 100-lista, er kanskje ikke spesielt overraskende, USA. Amerikanerne dominerer sektorer som IT, helse, varehandel, detaljhandel og eiendom.

Faktisk kommer 22 av 100 av lederne på lista fra IT-virksomheter, og av disse er hele 13 amerikanske. Det nest mest representerte landet innen IT er Taiwan, med to personer.

Av de 49 amerikanske lederne ble 44 rekruttert internt i virksomheten. Det gjaldt også seks av de ni franske.

Et par skandinaver finner man også på listen: danske Lars Rasmussen i Coloplast, som produserer medisinsk utstyr, på en 24. plass, og Ola Rollén i IT-selskapet Hexagon på en 88. plass. Ingen norske ledere eller selskaper når opp.

Undertall av ledere med grad

Av de 100 topplederne har bare 32 av dem en MBA-grad, altså en akademisk grad innen økonomi og ledelse. Finans- og helsebransjene er de eneste to hvor det er overtall av personer med MBA.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg har bare en tredjedel av lederne en teknisk ingeniørgrad. De er naturlig nok hyppigst representert innen IT og materiell.

Forsvinnende kvinneandel

På årets liste har kvinneandelen økt med hele 50 prosent. Det skal imidlertid ikke mye til, da det på fjorårets liste var to kvinner. I 2018 er altså 97 av verdens 100 beste ledere menn.

De tre kvinnene som blir kåret til noen av verdens beste ledere er Marillyn Hewson i flyprodusenten Lockheed Martin på en 29. plass, Debra Cafaro i eiendomsselskapet Ventas på en 56. plass og Nancy Mckinstry i det nederlandske IT-selskapet Wolters Kluwer på en 76. plass. 

Den lave kvinneandelen skyldes ifølge Harvard Business Review ikke at kvinner presterer dårligere enn menn, men snarere at kvinnerepresentasjonen i verdens største selskaper er svært lav.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.