Foto

Dreamstime

– Ta ansvar for egen utvikling når bedriften ikke bryr seg

Publisert: 29. januar 2018 kl 10.42
Oppdatert: 29. januar 2018 kl 10.42

Leder- og talentutvikling er viktige verktøy for å la de ansatte utvikle seg videre på jobben. Det er likevel slik at dagens arbeidstakere er mer mobile enn før – de flytter, bytter jobb, kanskje bransje eller til og med yrke. Det gjør det mindre attraktivt for bedrifter å investere en hel masse tid og ressurser i ansatte som likevel forsvinner om et par år. Det er ikke nødvendigvis en sunn utvikling, skriver Carter Cast hos Harvard Business Review.

Cast er professor i innovasjon og entreprenørskap ved Kellogg School og Management, og mener at denne trenden hindrer ansatte i å utvikle seg, noe som igjen skader organisasjonene, som får mindre kvalifiserte ansatte.

I en ideell verden ser lederne dette, og tilbyr god oppfølging, tilbakemeldinger, målsettinger, evaluering, kursing, nye oppgaver og så videre til sine ansatte. Men realiteten er at arbeidstakere ofte må ta ansvar for sin egen utvikling hvis noe skal skje, skriver Cast, og kommer med noen tips til hvordan dette kan gjøres:

  • Forstå hva du blir målt på: Prøv å identifisere hvilke faktorer som gjør at du er flink i jobben din. Det er noe annet enn måltall og KPI-er. Hvilke egenskaper er det som gjør at du når målene og presterer godt? Hvis du finner disse, er det også lettere å vite hva du skal jobbe videre med for å utvikle deg.

  • Finn blindsonen: Det kan være vanskelig å se egne feil, og hvis ikke lederen eller andre personer gir deg tilbakemeldinger, så må du oppsøke det selv. Etter et møte kan du for eksempel fortelle lederen din hva du mener gikk bra, og deretter be om tips til hva du bør jobbe mer med, skriver Cast.

  • Loggfør tilbakemeldingene: Læring og utvikling tjener på å bli satt i system. Lag en liste over de egenskapene du trenger å jobbe videre med, og gi deg selv poengsummer på hvor langt du har kommet i læringsprosessen. Da vet du hva du bør jobbe mer med.

  • Bli god der skoen trykker: Finn deg et ekspertiseområde som er av økende viktighet for virksomheten. I dag kan dette være kunstig intelligens, skyen, «internet of things» eller lignende. Hvis du sitter med inngående kunnskap om et viktig tema er det lettere å bli anerkjent for innsatsen sin, og da også lettere å få tilgang på kurs, videreutvikling og til og med forfremmelser.

  • Oppsøk en veileder eller mentor: En mentor kan være nyttig for å gi deg inngående kunnskap på nye områder, samt tilbakemeldinger på arbeidet ditt. 

Saken fortsetter under annonsen
Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.