Ledere sitter fast i administrasjon
I en undersøkelse Novus har gjort for den svenske organisasjonen Ledarne, oppgir 66 prosent av 1070 lederne som deltok at de rekker å løse administrasjonsoppgavene sine på tilfredsstillende vis.
Samme undersøkelse viser at bare 34 prosent av sjefene anser at de har nok tid til å utvikle medarbeiderne sine på den måten de ønsker. Dét skriver det svenske magasinet Personal och Ledarskap i sin omtale av undersøkelsen.
Lederrollen eser utover
Lederne bruker for lite tid på å utvikle medarbeidere, og problemet er at sjefens rolle over tid er utvidet, mener Anki Udd, lederutvikler hos Ledarna. Hun sier til Personal och Ledarskap at det som har skjedd, er at sjefen har fått flere og flere ansvarsområder, uten at noen er tatt bort.
Blant oppgavene som er kommet til, nevner Udd flere målinger, med dertilhørende oppfølging og kontroll. Dette som en følge av økt tempo, økt kompleksitet og tøffere konkurranse. Hun mener også at det påvirker sjefens rolle at de som jobber med oppfølging og utvikling av medarbeidere, HR, har blitt mer strategiske, og mindre operative. HR er ifølge Udd ikke like støttende for sjefen som de var tidligere.
- LES OGSÅ: Er du flink til å lede deg selv?
Hvorfor være leder?
Udd understreker videre at det er viktig at ledelsen klargjør for lederne i organisasjonen hva oppdraget deres egentlig er. Hvorfor er lederne til?
Hvis ledere blir sittende fast i administrasjon, istedenfor å så nærværende nok over tid at de evner å bygge sterke team, er risikoen at team og enkeltpersoner ikke får den utviklingen de trenger og at virksomheten ikke blir så effektiv som den kunne ha vært.
- LES OGSÅ: Gi konstruktive tilbakemeldinger
Tidsnød
Problemstillingen fra den svenske undersøkelsen er ikke ny. Å «sitt fast» i administrasjon er noe ledere kjenner på i hverdagen.
«Jeg sliter med å få tid til å gjøre jobben min!» Dette er noe lederutviklere og forskere ofte hører fra ledere, skriver Kjersti Hatlevoll, konsulent i Agenda Kaupang og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, og Geir Thompson, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, i en artikkel i det norske magasinet Magma. De to har også skrevet et kapittel om å ta regi i eget liv i boken «Selvledelse».
I et tidligere intervju her i Dagens Perspektiv sier Hatlevoll at lederne ofte opplever at de ikke får tid til de langsiktige lederoppgavene:
- Hatlevolls tips til ledere: Lær å lede deg selv
Gjør det som haster mest
– Det kan være langsiktig strategisk tenkning eller det å ha god nok tid til medarbeidere, men det kan også handle om egne produksjonsoppgaver, som å skrive rapporter, lage saksfremlegg, utvikle virksomheten videre. De oppgavene som krever ro og tid til refleksjon.
Mange ledere bruker mye av tiden sin på operative hasteoppgaver. De slukker branner. De må få ting unna. Tendensen er at de prioriterer det som haster mest og skyver på viktige ting som ikke må gjøres her og nå.
– De fleste ledere jeg møter er meget dyktige, men på dette området kan de bli litt flinkere.