Foto

Dreamstime

Ikke stol på førsteinntrykket ditt

Publisert: 16. august 2018 kl 10.47
Oppdatert: 9. april 2019 kl 09.32

Førsteinntrykket vi får av andre mennesker dannes på samme måte som hvilke som helst andre inntrykk. Vi får en magefølelse, og så begynner vi å samle bevis som kan støtte den opprinnelige magefølelsen.

Men noen ganger tar tilfeldigheter overhånd. Se for deg at du sitter og går gjennom søknader og CV-er til en ny stilling i bedriften deres. Plutselig kommer du over en CV der kandidaten har samme utdanning som «Trond», og du er ikke spesielt begeistret for «Trond». Da kan plutselig denne utdanningen gjøre at du feilkobler, og kandidaten blir tillagt egenskaper han eller hun sannsynligvis ikke har.

Faktisk er første inntrykket av andre ofte en refleksjon av deg selv heller enn et faktisk bilde av dem, skriver Karla Starr, forfatter bak boka «Can you learn to be lucky?», til magasinet Fast Company.

Våre late hjerner

«For ikke å overbelaste hjernen vår med valgmuligheter så ignorerer vi de aller fleste mulighetene vi blir presentert for», forteller Peter Todd, som forsker på beslutningstaking, i boka til Starr.

I stedet for å faktisk analysere alle inntrykkene vi blir presentert for, danner vi tilfeldige koblinger som kan føre til vilkårlige resultater.

Saken fortsetter under annonsen

Se for eksempel for deg en ny rekrutteringsprosess for en stilling som webdesigner. Den ene av de mange kandidatene skriver i CV-en at hun snakker fransk. En annen kandidat snakker faktisk enda bedre fransk enn den første, men dropper det, da det ikke er relevant for stillingen. Kandidat nummer én får jobben. Rekruttereren har nemlig hatt en mangeårig drøm om å lære fransk. Så tilfeldig kan det være, skriver Starr.

Det er ikke en kjempeblemme, og sannsynligvis ikke en avgjørelse som får noen store konsekvenser, men det er verdt å vite hvordan førsteinntrykket vårt kan påvirke ikke bare oss selv, men også selve personen vi har dannet oss et inntrykk av.

Et godt førsteinntrykk vil gjøre deg vennligsinnet og positivt innstilt, og det gjør at den andre personen kan slappe av og åpne seg. Et negativt førsteinntrykk vil gjøre deg anspent, noe som sannsynligvis også vil gjøre den andre personen anspent og rar.

Et førsteinntrykk kan derfor ofte bli en selvoppfyllende profeti, skriver Starr.

Ta bedre avgjørelser

Vi liker å tro at vi tenker riktig og tar gode avgjørelser. Det er derfor ikke lett å skulle innrømme at førsteinntrykket ditt av noen er feil, og at du selv har skapt og forsterket dette inntrykket.

Første steg på vei mot å ta bedre og upartiske avgjørelser er imidlertid å anerkjenne at disse feilene kan skje, og er helt naturlige.

Saken fortsetter under annonsen

Neste gang du står overfor en ny opplevelse og begynner å danne deg et førsteinntrykk bør du derfor spørre deg selv om du faktisk evaluerer den informasjonen som blir presentert for deg, eller om du tar snarveien gjennom antakelser og assosiasjoner.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.