Foto

Kantver, Dreamstime

Gode ledere kan være en nøkkel til lavere sykefravær, mener Fafo-forsker

Publisert: 14. februar 2018 kl 09.37
Oppdatert: 16. februar 2018 kl 07.28

Der noen arbeidsplassser går for «snille» virkemidler for å få redusert sykefraværet, går andre motsatt vei og blir «strengere» for å få ned sykefraværet. Begge deler kan gi gode resultater.

Fagbladet, som har skrevet mange artikler om ulike sykefraværstiltak i ulike organisasjoner, stiller spørsmål ved hvorfor metoder som får ned sykefraværet et sted er mislykket et annet sted. Og hvorfor fungerer ulike tilnærminger til sykefraværsarbeid godt på forskjellige steder?

Fafo-forsker Lise Lien sier til Fagbladet at godt sykefraværsarbeid er kontinuerlig, hardt arbeid over tid, og at arbeidet er så mangesidig at det er umulig å gi en entydig fasit på hvilke tiltak det er som virker. Ofte er det flere tiltak som fungerer som sammen, og forskerne ser også at måten tiltakene er satt sammen på har betydning.

Strenge, men rettferdige ledere

Noen fellestrekk ser imidlertid Fafo-forskeren hos organisasjoner som får ned sykefraværet. Måten arbeid generelt og sykefraværsarbeid spesielt blir ledet på ser ut til å være svært viktig.

Hvis nærmeste leder er flink til å lytte, og samtidig setter tydelige mål og har klare krav, ser forskerne ofte gode resultater. Ledere som tar de ansatte på alvor, som er strenge, men rettferdige, og som skaper tillit og trygghet, vil ofte få sykefraværet ned, mener Lien.

Saken fortsetter under annonsen

Ledere som har lavt sykefravær i sin organisasjon har ifølge forskeren jobbet med kulturen og de har utarbeidet tydelige sykefraværsrutiner. De er også opptatt av faktorer som den ansattes medvirkningsplikt, arbeidsgivers plikt til å tilrettelegge arbeidet og kompetanseheving hos ansatte.