En topplederkarriere – fra start til slutt
Det finnes en rekke råd til ledere, både nye og etablerte. Fra noen hold handler det om de 90 første dagene. Det er da grunnlaget skal legges, og gjør man en dårlig jobb her er det takk og farvel innen 18 måneder, ifølge flere statistikker.
Fra andre hold handler det om å finne de små seirene tidlig, samtidig som man planlegger på lengre sikt.
Konsulentselskapet McKinsey har samlet sammen statistikk om ledere i alle faser, fra de er helt ferske til de skal gå av, og funnet ut hva lederne faktisk mener om de ulike fasene av lederkarrieren sin.
For lite med 90 dager
En gjennomgående trend innen ledelsesrådgivning, spesielt til nye ledere, er 90- eller 100-dagersregelen. Dette er tiden det skal ta fra oppstart til effektivitet. Men ifølge McKinsey trenger nye ledere mye lenger tid enn 90/100 dager på å bli fullstendig produktive.
72 prosent av internt forfremmete ledere og 92 prosent av eksternt rekrutterte ledere trenger lenger enn 90 dager på å bli virkelig produktive.
Faktisk oppga 25 prosent av de internt rekrutterte og hele 62 prosent av de eksternt rekrutterte at de trengte minst et halvt år på å nå et skikkelig produktivitetsnivå.
Sjekklisten
Ian Davis, tidligere leder for McKinsey, foreslår følgende sjekkliste for personer som skal inn i en ny lederrolle. Det handler om å gjøre seg klar for overgangen, og da er det en del spørsmål som må besvares, mener han.
-
Overgangen: Reflektere over hva denne overgangen har å si for deg selv. Finn ut hvilke prioriteringer du har, og når du vil nå de ulike målene du har satt deg.
-
Timing: Finn ut hva du vil bruke tid på, og hvordan du skal balansere ulike aktiviteter.
-
Oppbygning: Bruk tid på å bygge gode relasjoner til styret, ledergruppa og de ansatte, og ikke minst skape gode prosesser for informasjonsflyt.
-
Kommunikasjon: Tenk gjennom kommunikasjonsplanen din, og lag gode rutiner for tilbakemeldinger.
Det blir ikke bedre
Starten på en lederkarriere kan være tøff og tidkrevende, men ifølge McKinseys tall vil ikke dette gå over. Det er bare prioriteringen som blir annerledes. I undersøkelsen ble 146 toppledere studert, og 22 av dem dybdeintervjuet, om hva de brukte tid på i starten av karrieren, og hvordan dette endret seg over tid.
Noen trender gikk igjen. Mange begynte i midten av lederkarrieren sin å bruke mye mer tid på talentutvikling, strategi og utvikling, samtaler med interessenter og aksjonærer. Ni av ti i undersøkelsen svarte også at de i større grad enn tidlig i karrieren begynte å bruke tid på å finne ut hvem som skulle ta over for dem når de skulle gå av.
92 prosent av eksternt rekrutterte ledere trenger lenger enn 90 dager på å bli virkelig produktive
Endringstiltak, prestasjonsvurderinger og samtaler med styret var noen av de aktivitetene som nesten to tredjedeler av ledere i midten av karrieren oppga at de enten brukte mindre tid på, eller like mye som før.
Én siste kamp
Når man er inne i sine siste år som toppleder handler det ikke om å roe ned, men heller om å ta den siste kampen og de siste knallharde avgjørelsene, ifølge McKinsey. På den måten går man ut med et smell, samtidig som man gjør det litt lettere for erstatteren å komme inn og ta over, siden de vanskelige avgjørelsene allerede er foretatt.
I McKinseys undersøkelse svarte også lederne at de ikke brukte den siste dagen på å snakke om fortiden, men heller om visjoner og tanker om framtiden, før de overlot roret til etterkommeren.
Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.