En ny standard for arbeidsmiljø
I mars lanseres den nye standarden ISO 45001 – en ny internasjonal ledelsesstandard for arbeidsmiljø og sikkerhet, og sannsynligvis en av de mest omfattende av alle ISO-standardene. Den skal hjelpe virksomheter å jobbe mer systematisk med arbeidsmiljø, og stiller krav til blant annet psykososialt miljø, ledelsens engasjement og involvering av ansatte.
Målet er å hindre ulykker og arbeidsrelaterte sykdommer, og få virksomheter til å jobbe aktivt med psykososiale elementer som stress, mobbing og trakassering.
– Det som er spesielt med den nye standarden er hvor omfattende den er. Arbeidet har tatt 4-5 år, men det har resultert i det som nå blir en verdensomspennende standard for arbeidsmiljø og sikkerhet, sier Morten Taraldsvik, revisjonsleder i klassifikasjonsselskapet DNV GL.
Må gjennomgå varslingsrutiner
Taraldsvik forklarer at den nye standarden er en HMS-standard med klare prinsipper for hvordan et ledelsessystem skal bygges opp rundt helse, arbeidsmiljø og sikkerhet, med klare mål, handlingsplaner og prosesser.
– Den kan sammenlignes med internkontrollforskriften, som er forankra i arbeidsmiljøloven, men med enda mer detaljerte ledelseskrav. Risikovurdering er bland annet en stor del av den, hvor man vurderer risikoen når man jobber med for eksempel farlige gjenstander, kjemikalier, heisekraner og annet utstyr. Og ikke bare for egne ansatte, men også for underleverandører og innleid arbeidskraft.
Den nye standarden er global, og svært omfattende
– Spesielt i bygg- og anleggsbransjen er dette viktig, og her ser vi også en mye større interesse for den nye standarden enn hva vi gjorde med den gamle, sier Taraldsvik.
Den fysiske delen er godt dekket, men standarden skal også identifisere farer og utfordringer ved det psykososiale arbeidsmiljøet, som trivsel, mobbing og trakassering. For å bli sertifisert må man også gjennomgå rutinene sine for varsling, noe som kanskje er spesielt aktuelt i disse dager.
– Det er god timing på varslingsfronten. Dette har alltid vært et aktuelt tema, men det er kanskje enda viktigere nå å vise at man har gode rutiner på dette området.
Bedre samarbeid
Den viktigste styrkningen i den nye arbeidsmiljøstandarden kommer ifølge Taraldsvik i form av bedre samarbeid mellom arbeidstaker og ledelsen.
– ISO 45001 inneholder egne krav til ledelsen om hvordan de skal arbeide med dette samarbeidet. De skal rapportere og oppsummere, og hele tiden informere arbeidstakerne om hvordan vernetjenesten, arbeidsmiljøutvalget og samarbeidet mellom ledelse og arbeidstaker fungerer. Arbeidstakerne skal også gis mulighet til å være med på å påvirke og videreutvikle dette samarbeidet, sier han.
Standarden blir et verktøy som også kommer med god veiledning
I Norge er mye av dette regulert gjennom vernetjenesten, men Taraldsvik mener at mange ikke kjenner godt nok til denne tjenesten, og tror derfor at den nye arbeidsmiljøstandarden kan være med på å styrke forståelsen.
Arbeidsmiljø med veiledning
Norge har en arbeidsmiljølov og en internkontrollforskrift (se faktaboks) som kommer med klare føringer for hvordan en bedrift skal jobbe med HMS. ISO 45001 bygger videre på denne.
– Arbeidsmiljøloven regulerer enkeltområder og styring i norske virksomheter, og internkontrollforskriften er forankret i denne loven. Denne standarden tar det imidlertid litt videre. Den inneholder alle åtte kravene i internkontrollforskriften, men går lengre, og er enda mer spesifisert, sier Taraldsvik.
– Siden det er en standard gir det dessuten bedrifter muligheten til å sertifisere seg. Da får de en sertifisering for tre år, der vi kommer tilbake og reviderer tilstanden i virksomheten hvert år. Hvis de ikke overholder kravene, kan vi fjerne sertifiseringen. Dette sørger for at de hele tiden holder seg innenfor myndighetskravene. Standarden blir derfor et verktøy for virksomheter, som kommer i pakkeløsning med god veiledning fra oss, tilføyer han.
Tar over for britisk standard
ISO 45001 tar over stafettpinnen etter den britiske standarden OHSAS 18001, som også er en standard for arbeidsmiljø og sikkerhet. Den britiske vil fases ut, og om tre år vil den ikke lenger være gjeldende.
– Det blir snakk om en overgang. I dag er det rundt 80 fastlandsbedrifter og 60-70 maritime virksomheter som er sertifiserte i den gamle, britiske standarden. Vi regner med at alle disse kommer til å sertifisere seg i den nye ISO-standarden. Men vi tror også at den nye og globale standarden slår litt hardere enn en britisk en, slik at enda flere kommer til å enten sertifisere seg eller bruke den som en rettesnor for gode prosesser, sier Taraldsvik.
§ 5.Innholdet i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet.
Internkontroll innebærer at virksomheten skal:
- sørge for at de lover og forskrifter i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen som gjelder for virksomheten er tilgjengelig, og ha oversikt over de krav som er av særlig viktighet for virksomheten
- sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskaper og ferdigheter i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, herunder informasjon om endringer
- sørge for at arbeidstakerne medvirker slik at samlet kunnskap og erfaring utnyttes
- fastsette mål for helse, miljø og sikkerhet
- ha oversikt over virksomhetens organisasjon, herunder hvordan ansvar, oppgaver og myndighet for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er fordelt
- kartlegge farer og problemer og på denne bakgrunn vurdere risiko, samt utarbeide tilhørende planer og tiltak for å redusere risikoforholdene
- iverksette rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelser av krav fastsatt i eller i medhold av helse-, miljø- og sikkerhets- lovgivningen
- foreta systematisk overvåkning og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt
Kilde: Lovdata