Foto

Dreamstime

Nettverksbygging

Du trenger ingen mentor, ifølge ny forskning

Publisert: 21. mars 2018 kl 10.47
Oppdatert: 21. mars 2018 kl 10.51

En av de første aktivitetene du ønsker å ta del i når du starter i ny jobb, er nettverksbygging. Du trenger mennesker som kan hjelpe deg når du står fast, som kan gi deg nyttig informasjon, som kan forklare deg hvordan kulturen fungerer.

I en ideell verden skulle innfasings- eller onboardingprogrammet tatt seg av dette, men ofte er de mangelfulle, og du blir overlatt til deg selv. Da gjelder det å vite hvordan du skal bygge de viktige relasjonene raskt og effektivt.

Ledelsesprofessorene Rob Cross ved Babson College og Peter Gray ved University of Virginia har forsket på nettverksbygging, og har lenge ment at det tar en nyansatt tre til fem år å komme opp på samme nettverksnivå som en etablert ansatt i virksomheten. Men i sin nye forskning har de funnet noen svar på hvordan man kan korte ned denne tiden.

– Handler om å tiltrekke seg andre

I studien sin har de fulgt nye ansatte som har etablert nettverk mer effektivt enn gjennomsnittet. Gjennom disse observasjonene har de stukket hull på et par myter, ifølge dem selv.

Saken fortsetter under annonsen

– Svært bred nettverksbygging, hvor de ansatte prøver å bli en del av svært mange ulike menneskers nettverk, ser ut til å fungere dårlig. Det som derimot ser ut til å fungere er å være selektiv og mindre overflatisk, altså å velge dine nettverksbrikker med omhu, og sørge for å behandle disse godt. De flinkeste spurte om hjelp og bidro med hjelp om hverandre og skapte gjensidig positive opplevelser i sine nye relasjoner, skriver Cross og Gray hos Harvard Business Review.

En annen myte de mener å ha avkreftet er behovet for mentor. De fant at nye ansatte ikke hadde behov for en mentor i de første ni månedene i ny jobb, men heller gode relasjoner til både viktige ledere og til andre nyansatte.

Alt i alt handler det om å tiltrekke seg ledere og kolleger til sitt eget nettverk gjennom å tilby en relasjon som kan være nyttig for begge parter, i stedet for å snike seg innpå mange andre sine nettverk.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.