Foto

Brooke Cagle / CC

Disse tre faktorene gjør deg glad på jobb

Publisert: 3. mai 2018 kl 10.39
Oppdatert: 3. mai 2018 kl 10.39

Er det nok å være dyktig i jobben sin og tjene gode penger for å skulle bli værende? Ikke alltid. Jobben er mer enn lønn og oppgaver, og mange andre faktorer spiller inn på gleden og trivselen vi får fra å stå opp og gå på arbeidet hver dag.

Men for mange blir jobb og liv rutine, og man stopper sjelden opp og reflekterer. Så når en mulighet til å ta en karrieremessig u-sving byr seg, bør man kanskje vurdere det litt mer nøye enn mange ofte har en tendens til å gjøre.

Avgjørelser på autopilot

Når vi ser oss rundt etter muligheter for karrierer og arbeid, tar vi ofte avgjørelser på autopilot og på ganske vaklende grunnlag, mener Annet Aris, professor II ved den franske handelshøyskolen INSEAD.

– Vi er ofte redde for at en lignende mulighet aldri skal by seg igjen, og tar beslutningen basert på det, noe som ofte kan være feil, skriver hun hos INSEAD Knowledge.

Når avgjørelsene blir tatt i hastverk, i redsel for å gå glipp av muligheten, står man i fare for å glemme å vurdere alle andre alternativer. Det gjør at mange ender opp på feil sted, mener Aris.

– På kort sikt er det ikke nødvendigvis negativt at man ender opp i et svært utfordrende miljø med bratt læringskurve, men i en situasjon som kanskje ikke passer helt for en. Men på lang sikt vil det tære på en. Så mye at det kan bli fristende å gi opp. Det er derfor det er så viktig å se på alle mulighetene man har helt i starten av karrieren.

Saken fortsetter under annonsen

En av grunnene til at vi ofte tar feil valg er ifølge Aris at vi ikke greier å vekte interessene våre riktig. Vi undervurderer viktigheten av egne interesser og kriterier, og overvurderer viktigheten av lukrative bransjer, kjente merkenavn, prestisje og stillingstitler.

Spørsmålene du bør stille

Aris skriver at det er tre hovedfaktorer som bør veie tyngre enn andre når man tar avgjørelser om karrierevei. Dette er ifølge henne de tre viktigste årsakene til glede på jobb.

  • Stemmer verdiene dine overens med det aktuelle selskapet sine verdier? Hvis du er opptatt av samfunnsansvar og etikk er det sannsynligvis en dårlig match hvis selskapet bryr seg mer om kortsiktig gevinst og mindre om ringvirkningene av valgene de tar.

  • Passer du inn i arbeidsmiljøet? Noen steder er arbeidsklimaet veldig åpent og direkte. Folk snakker med hverandre, er hjelpsomme og forteller hverandre gjerne hva de synes om hverandres arbeid. Andre steder er det mer byråkratisk, med tydelige tjenesteveier. Ingen av dem er nødvendigvis bedre enn den andre, men pass på at du finner en organisasjon som passer for deg, oppfordrer Aris.

  • Gleder du deg til å møte kollegene dine? Kanskje det viktigste spørsmålet. Hvis du gleder deg til å snakke med kollegene dine, og de hjelper deg til å vokse og bli flinkere i stillingen, er mye gjort.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.