Foto

Fatih Kilic | CC

Dette kan ledere lære av improvisasjon

Publisert: 11. januar 2018 kl 10.34
Oppdatert: 11. januar 2018 kl 10.34

Improvisasjon blir først og fremst koblet til jazzmusikere og teater, og har ofte blitt studert i forbindelse med kreativitet. En litt mindre åpenbar lenke er sammenhengen mellom improvisasjon og ledelse. I USA har gruppa «Upright Citizens Brigade» (UCB), som blant annet har sparket i gang karrierene til personer som Amy Poehler og Aziz Ansari, holdt improvisasjonskurs for virksomheter, med det formål å lære dem å samarbeide bedre.

På amerikanske Fast Companys innovasjonsfestival forklarte skuespiller og foredragsholder Chelsea Clarke i UCB hva ledere kan lære av improvisasjon.

Glem forventninger

Improvisasjon handler om å hele tiden ta innover seg ny informasjon. Det gjør man også i en kreativ prosess sammen med teamet sitt.

Når man kommer med nye ideer har man kanskje en forventning om hvilken respons kollegene kommer til å ha. Hvis du tror det er en god idé forventer du ros, hvis du er skeptisk til ideen selv holder du den kanskje for deg selv. I improvisasjon dreier det seg om å distansere seg fra egne ideer. Hvis teamet greier det er det også lavere terskel for å komme med innspill, skriver Fast Company.

Lytt aktivt

Saken fortsetter under annonsen

I improvisasjon skal ting gå fort, men det skal også stemme. Hvis du har forhåndsformulert responsen din før den andre har snakket ferdig er det lett å bomme. Du må lytte til alt den andre sier, helt fram til de setter punktum og kaster ballen videre.

Den samme teknikken kan overføres til for eksempel møtevirksomhet. Hvis den som snakker får ha ordet i fred, og får snakke helt ferdig, er det større sannsynlighet for at responsen blir mer veloverveid og konstruktiv. Da slipper man en situasjon der den som snakker høyest vinner.

Si «ja»

Improvisasjon handler om aldri å si nei. Sier man nei stopper hele prosessen opp. Improvisatører sier alltid «ja» og spiller videre på det den andre sa.

– Det er lett å dømme en idé nord og ned fordi den ikke umiddelbart høres interessant ut. Men sier man «ja, og så?» får man fram flere aspekter med den, og en idé kan gå fra å være grå til å bli fargerik fordi man spilte videre på den, sier Clarke til Fast Company.

Hold fokus

Saken fortsetter under annonsen

Noe av det verste i improvisasjon er når folk gir opp og soner ut. Selv om du ikke har sagt noe på en stund er det likevel viktig å være til stede og klar for å skyte inn.

Det samme gjelder for møter og andre samarbeidsarenaer. Hvis deltakerne faller fra kommer ingenting til å bli gjort. Hold konsentrasjonen oppe og følg med på detaljene. Da er det lettere å danne seg et helhetlig bilde som du kan kommentere på, sier Clarke.

Positivitet

Når man kommer over et problem er det lett å bli fastlåst. Noen mener kanskje at løsningen er for dyr eller for vanskelig. Dersom du sier «tull, det går fint» havner man fort i en stillingskrig. Hvis du heller anerkjenner problemstillingen men forklarer hvordan du har tenkt å løse den får man en konstruktiv samtale som kan føre til gode utfall, mener Clarke.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.