Elon Musks oppskyting av Falcon Heavy 9 omtales som et gigantisk PR-stunt. Rakettoppskytingen har skapt blest verden rundt om SpaceX og planene om å sende mennesker til Mars.

Foto

NTB scanpix / AFP PHOTO / JIM WATSON

6 tips når selskapet skal presentere sine strategiske prioriteringer for omverdenen

Publisert: 8. februar 2018 kl 09.47
Oppdatert: 8. februar 2018 kl 10.14

Mange ledere legger mye tid og energi på å kommunisere selskapets strategiske prioritering internt, men i en del tilfeller er det like viktig at ledere kommuniserer strategien sin eksternt; til viktige interessenter som investorer, kunder, leverandører, lovgivere og media. Det skriver Donald Sull, som til daglig underviser ved MIT Sloan School of Management, hans kollega Stefano Turconi fra London Business School og konsulent Charles Sull i et innlegg hos MIT Sloan Management Review.

Hvis et selskap forplikter seg til å gå for en håndfull klare prioriteringer i noen år framover, kan det tiltrekke seg potensielle investorer, medarbeidere og samarbeidspartnere som er interessert i å gå i samme retning og som er villig til å satse for å få det til, argumenterer de.

Ifølge forskerne er de vanlige problemene at selskapene har for mange og for vage strategiske prioriteringer og at de er vanskelige å måle.

Klarere og mer troverdig

Sull og kollegene har i forbindelse med et større forskningsprosjekt analysert årsrapportene til alle selskapene på S&P 500-listen på børsen i USA. Her finner de at et flertall av selskapene, 71 prosent, skriver om sine strategiske prioriteringer. Alle gjør imidlertid ikke en like god jobb. Ifølge forskerne er de vanlige problemene at selskapene har for mange og for vage strategiske prioriteringer og at de er vanskelige å måle. Det kan ut fra informasjonen som blir gitt også være vanskelig å forstå hvordan ledelsen i selskapet vil skape og opprettholde økonomisk verdi.

Sull, Turconi og Sull har på bakgrunn av analysen av S&P-500-selskapene identifisert seks punkter de mener øker klarheten og troverdigheten til ekstern kommunikasjon om strategi. Her er en oppsummering:

* Gå for bare en håndfull strategiske prioriteringer
Ved å velge ut noen få priroiteringer, istedenfor å ha en lang liste, viser at toppledelsen har jobbet for å prioriterte og at de føler på en forpliktelse om å gjennomføre.

* Gi en tydelig forklaring på hva prioriteringene betyr
Det er vanskelig for utenforstående å forstå utsagn som «ekspansjon til nye horisontale markeder» eller «investering i infrastruktur»? Utdyp og forklar.

* Klargjør hvordan prioriteringene vil bli oppnådd
Gi konkrete eksempler på hvordan selskapet vil gå fram for å nå målene. Da ser interessentene at selskapet forstår hva som kreves for å nå målene.

* Forklar hvorfor prioriteringene er viktige
Hvorfor er prioriteringene viktig strategisk og hvordan vil de skape og opprettholde verdi for selskapet? Å ha et hvorfor i tillegg til et hva er særlig viktig hvis prioriteringene ikke påvirker bunnlinjen før på lang sikt, mener forskerne.

* Mål framgang på veien framover mot målene til de er oppnådd
Noen selskaper rapporterer på konkrete måltall som kostnadsreduksjon, markedsandel, antall nye produkter som blir lansert etc. Å rapportere på hvordan det går på veien fram mot et strategisk mål viser at prioriteringene fremdeles har betydning og at ledelsen tar dem seriøst, noe som igjen øker troverdigheten.

* Sett spesifikke mål for framtiden
Ledere kan signalisere forpliktelse til strategiske mål gjennom å sette konkrete mål. Ve å være så konkret risikerer de på en måte sitt gode navn og rykte, og reduserer samtidig sannsynligheten for at målene blir avfeid som lettvint prat. Hvis målene til slutt nås, øker lederenes troverdighet.

Saken fortsetter under annonsen

Få oppnår full score
Forskerne identifiserte i studiene sine i alt 1508 prioriteringer, av disse var det bare 41 (mindre enn tre prosent) som møtte alle de seks kriteriene på listen ovenfor.

Det selskapene var flinkest til, var å begrense prioriteringene til en håndfull mål. Det var innfridd i 67 prosent av prioriteringene. Dårligst var selskapene til å sette spesifikke mål for fremtiden. Det skjedde i bare 3 prosent av prioriteringene, viser forskernes analyser.